Other important one word substitution questions

Other important one word substitution questions (MCQ) of English Aptitude includes questions which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

1) The practise of having two wives or husbands at a time is called

  • 1) Adultery
  • 2) Alimony
  • 3) Bigamy
  • 4) Celibacy
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Adultery means the practise of having extra marital relations. Alimony means an allowance paid to wife on divorce. Celibacy means a state of abstention from marriage.

2) Sound of apes is call

  • 1) Gibber
  • 2) Clang
  • 3) Bray
  • 4) Moan
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clang means resonant metallic sound. Bray means sound of asses. Moan means sound by a person in agony.

3) Sound made by bra

  • 1) Drone
  • 2) Jingle
  • 3) Chrip
  • 4) Screech
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Drone means sound made by Beetles. Jingle means sound of the bells. Chrip means sound of the birds.

4) Sound made by the camels is cal

  • 1) Mew
  • 2) Grunt
  • 3) Clank
  • 4) Low
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Mew means Sound of the cats. Clank means Sound of the chains. Low means Sound of the Cattle.

5) Creak is the sound

  • 1) Crows
  • 2) Doors
  • 3) Dogs
  • 4) Coins
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

6) One who studies the pattern of voting in electio

  • 1) Anthropologist
  • 2) Cartographer
  • 3) Laxicographer
  • 4) Psephologist
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Psephologist meaning in Hindi : चुनाव विश्लेषक Anthropologist means One who studies the evolution of mankind (मानवविज्ञानी). Cartographer means One who draws maps (मानचित्रकार). Laxicographer means One who complies a dictionary (कोश-लेखक).

7) Absence of the governme

  • 1) Anarchy
  • 2) Aristocracy
  • 3) Autocracy
  • 4) Autonomy
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Anarchy meaning in Hindi : अराजकता. Aristocracy means Government by the nobles (अभिजात-वर्ग). Autocracy means Government by one person (तानाशाही). Autonomy means The right of self-government (स्वशासन).

8) Government run by officials is called

  • 1) Democracy
  • 2) Bureaucracy
  • 3) Gerontocracy
  • 4) Kekistocracy
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Bureaucracy means नौकरशाही. Democracy means Government by the People (प्रजातंत्र). Gerontocracy means Government by old men. Kekistocracy means Government run by worst citizen.

9) Government by inexperienced persons is called

  • 1) Panarchy
  • 2) Oligarchy
  • 3) Neocracy
  • 4) Ochlocracy
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Neocracy means नवीन लोगो का राज्य. Panarchy means Government run universally. Oligarchy means Government by few persons (अल्पतंत्र). Ochlocracy Government by mob.

10) Government by the rich is called

  • 1) Theocracy
  • 2) Thearchy
  • 3) Monarchy
  • 4) Plutocracy
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Plutocracy means धनिक तन्त्र. Theocracy means Government by the laws of religion (धर्मतन्त्र). Thearchy means Government by the Gods. Monarchy means Government by the King/Queen (एकतंत्र).
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog