Go to IBPS EXPERT

Partnership Questions Answers

Partnership Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions of calculating partner's share etc which are important for many competitive exams.

1) P and Q started a business investing Rs 85000 and Rs 15000 resp. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively

  • 1) 17:5
  • 2) 17:3
  • 3) 17:6
  • 4) 17:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
In this type of question as time frame for both investors is equal then just get the ratio of their investments. P:Q = 85000:15000 = 85:15 = 17:3

2) A, B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and Rs 55000 resp. The respective share of A,B and C in an annual profit of Rs 40500 a

  • 1) Rs. 11500, Rs. 13500, Rs. 16500
  • 2) Rs. 10500, Rs. 12500, Rs. 16500
  • 3) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 15500
  • 4) Rs. 10500, Rs. 13500, Rs. 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 Now we are having the ratio. to get the share, first make total of above ratio. then get each share. \begin{aligned} \text{A's Share} = 40500*\frac{7}{27} \= Rs&10500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{9}{27} \= Rs&13500 \ \text{B's Share} = 40500*\frac{11}{27} \= Rs&16500 \ \end{aligned}

3) Arun, Kamal and Vinay invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. Arun left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of Kam

  • 1) Rs 870
  • 2) Rs 880
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 900
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Arun : Kamal : Vinay = (8,000 x 6) : (4,000 x 8) : (8,000 x 8) = 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4 \begin{aligned} \text{Kamal's share}= 4005 * \frac{2}{9}\= Rs 890 \end{aligned}

4) A and B entered into a partnership investing Rs. 16000 and Rs. 12000 respectively. After 3 months, A withdrew Rs. 5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs. 21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26400 after one year

  • 1) Rs. 3200
  • 2) Rs. 3400
  • 3) Rs. 3600
  • 4) Rs. 3800
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B: C = 16000*3 + 11000*9:12000*3 + 17000*9:21000*6 = 147:189:126 = 7:9:6 Difference of B and C’s shares = Rs. [26400 * (9/22) — 26400 * (6/22)) = Rs. 3600

5) Kamal started a business investing Rs 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs 8000. If at the end of the year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profi

  • 1) Rs 2380
  • 2) Rs 2300
  • 3) Rs 2280
  • 4) Rs 2260
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Now as per question, Kamal invested for 12 months and Sameer invested for 7 months. So Kamal:Sameer = (9000*12):(8000*7) = 108:56 = 27:14 Sameer Ratio in profit will be \begin{aligned} = \left(6970*\frac{14}{41}\right) \= Rs& 2380 \end{aligned}

6) A started a business with Rs.21,000 and is joined afterwards by B with Rs.36,000. After how many months did B join if the profits at the end of the year are divided equall

  • 1) 4
  • 2) 5
  • 3) 6
  • 4) 7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Suppose B joined after x months then, 21000*12=36000*(12-x) => 36x = 180 => x = 5

7) A, B and C invested Rs. 8000, Rs. 4000 and Rs. 8000 respectively in a business. A left after six months. If after eight months, there was a gain of Rs. 4005, then what will be the share of

  • 1) Rs 690
  • 2) Rs 790
  • 3) Rs 890
  • 4) Rs 990
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
A:B:C = (8000*6):(4000*8):(8000*8) = 48:32:64 = 3:2:4 So B share = (2/9)*4005 = Rs 890

8) Manoj received Rs. 6000 as his share out of the total profit of Rs. 9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ram

  • 1) Rs. 2000
  • 2) Rs. 3000
  • 3) Rs. 4000
  • 4) Rs. 5000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Suppose Ramesh invested Rs. x. Then, Manoj : Ramesh = 20000 * 6 : x * 12. 120000/12x : 6000/3000 => x = 120000/24 = 5000

9) Yogesh started a business investing Rs. 45000. After 3 months, Pranab joined him with a capital of Rs. 60000. After another 6 months, Atul joined them with a capital of Rs. 90000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 20000. What would be Atuls share in

  • 1) Rs 7000
  • 2) Rs 6000
  • 3) Rs 5000
  • 4) Rs 4000
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Just take care of the months of investment, rest all will be simple. Yogesh:Pranab:Atul = 45000*12:60000*9:90000*3 = 2:2:1 Atul's share = Rs. 20000 * (1/5) = Rs. 4000

10) In business, A and C invested amounts in the ratio 2:1, whereas the ratio between amounts invested by A and B was 3:2, If Rs 157300 was their profit, how much amount did B recei

  • 1) Rs 48000
  • 2) Rs 47000
  • 3) Rs 47400
  • 4) Rs 48400
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B = 3:2 = 6:4 => A:C = 2:1 = 6:3 => A:B:C = 6:4:3 B share = (4/13)*157300 = 48400
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing