Partnership Questions Answers

Partnership Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions of calculating partner's share etc which are important for many competitive exams.

11) Rahul and Bharti are partners in a business. Rahul contributes 1/4th capital for 15 months and Bharti received 2/3 of profit. For how long Bharti money was us

  • 1) 8 months
  • 2) 10 months
  • 3) 11 months
  • 4) 17 months
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the total profit be Rs. Z Bharti's share = (2/3)Z Rahul's Share = Z-(2/3)Z = Z/3 Rahul:Bharti = Z/3:(2/3)Z = 1:2 Now let the total capital be Rs X, and Bharti capital was used for Y months then, Rahul capital will be (1/4)X and Bharti capital wil be X-(1/4)X = 3X/4 \begin{aligned} \frac{\frac{1}{4}X*15}{\frac{3}{4}X*Y}= \frac{1}{2} \Y = \frac{15*2}{3} = 10 \end{aligned} So Bharti's money was used for 10 months

12) Nirmal and Kapil started a business investing Rs. 9000 and Rs. 12000 respectively. After 6 months, Kapil withdrew half of his investment. If after a year, the total profit was Rs. 4600, what was Kapil’s share initiall

  • 1) Rs 2300
  • 2) Rs 2400
  • 3) Rs 2500
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Nirmal:Kapil = 9000*12:(12000*6+6000*6) = 1:1 Kapils share = Rs. [4600 *(1/2)) = Rs. 2300

13) Sumit and Ravi started a business by investing Rs 85000 and 15000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between Sumit and Ravi respectivel

  • 1) 17:1
  • 2) 17:2
  • 3) 17:3
  • 4) 17:4
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Note: If you have clear concept of ratio and proportion chapter then it will really easy for you to solve partnership problems. P:Q = 85000:15000 = 17:3 Important to note there that if both have invested for different period of times then we had to multiply with number of months to get the desired ratio.

14) A,B and C enter into a partnership investing Rs 35000, Rs 45000 and 55000. Find the their respective shares in annual profit of 40,50

  • 1) 10500, 13500, 19500
  • 2) 10500, 13500, 18500
  • 3) 10500, 13500, 17500
  • 4) 10500, 13500, 16500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
A:B:C = 35000:45000:55000 = 7:9:11 A's share = (7/27) *40500 = Rs 10500 B's share = (9/27) *40500 = Rs 13500 C's share = (11/27)*40500 = Rs 16500 [In options we can see that only salary of C is different in all options. So we cn just calculate the C share to solve question quickly :) ]

15) Rs. 700 is divided among A, B, C so that A receives half as much as B and B half as much as C. Then C's share

  • 1) Rs 200
  • 2) Rs 300
  • 3) Rs 400
  • 4) Rs 500
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let C = x. Then B = x/2 and A = x/4 A:B:C = 1:2:4. C's share Rs.[(4/7)*700) = 400

16) A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and

  • 1) 3:7:5
  • 2) 6:10:5
  • 3) 6:10:7
  • 4) 6:7:5
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let initial investment of A is 3x and B is 5x, then C investment is also 5x, but most important to note in this question is the time duration of investment Like, A invested for 12 months, B invested for 12 months and C invested for 6 months. A:B:C =(3x*12):(5x*12):(5x*6) = 36:60:30 = 6:10:5

17) Three partners A,B and C shared the profit in a software business in the ratio 5:7:8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. Find the ratio of their investment

  • 1) 19:49:64
  • 2) 20:49:64
  • 3) 20:49:65
  • 4) 20:50:64
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let their investments be Rs. x for 14 months, Rs. y for 8 months and Rs. z for 7 months respectively Then, 14x : 8y : 7z = 5 : 7 : 8 Now, 14x/8x = 5/7 => y = (49/20)x 14x/7z = 5/8 => z = (16/5)x =>x:y:z = x:(49/20)x:(16/5)x = 20:49:64

18) A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B's contribution in the capit

  • 1) Rs 9000
  • 2) Rs 7000
  • 3) Rs 5000
  • 4) Rs 4000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let B contribution is x. \begin{aligned} \frac{3500*12}{7x} = \frac{2}{3} \=> 14x = 126000 => x = Rs 9000 \end{aligned}

19) Anand and Deepak started a business investing Rs.22,500 and Rs.35,000 respectively. Out of a total profit of Rs. 13,800. Deepak's share

  • 1) Rs 9600
  • 2) Rs 8500
  • 3) Rs 8450
  • 4) Rs 8400
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Ratio of their shares = 22500 : 35000 =9 : 14 Deepak's share = Rs.(13800×14/23) = Rs. 8400
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog