Go to IBPS EXPERT

Percentage Questions Answers

Percentage Questions Answers (MCQ) listings with explanations including questions on concept of percentage, population questions, depreciation questions and other important questions etc which are important for competitive exams.

1) What will be the fraction of 2

  • 1) 1/4
  • 2) 1/5
  • 3) 1/10
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
It will 20*1/100 = 1/5

2) What will be the fraction of

  • 1) 1/20
  • 2) 1/50
  • 3) 1/75
  • 4) 1/25
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
4*1/100 = 1/25. Friends I know it is quite simple, but trust me while solving percentage questions in Hurry we use to do these types of mistake only. So I recommend you to have a bit practise of this.

3) The ratio 5:20 expressed as percent equals

  • 1) 50 %
  • 2) 125 %
  • 3) 25 %
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Actually it means 5 is what percent of 20, which can be calculated as, (5/20)*100 = 5 * 5 = 25

4) 2.09 can be expressed in terms of percentage

  • 1) 2.09%
  • 2) 20.9%
  • 3) 209%
  • 4) 0.209%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
While calculation in terms of percentage we need to multiply by 100, so 2.09 * 100 = 209.

5) Half of 1 percent written as decimal

  • 1) 5
  • 2) 0.5
  • 3) 0.05
  • 4) 0.005
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
It will be 1/2(1%) = 1/2(1/100) = 1/200 = 0.005

6) What is 15 percent of

  • 1) 5.10
  • 2) 4.10
  • 3) 3.10
  • 4) 2.10
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
It will be 15% of 34 = (15/100) * 34 = 5.10

7) Evaluate 28% of 450 + 45% of 2

  • 1) 232
  • 2) 242
  • 3) 252
  • 4) 262
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
= (28/100) * 450 + (45/100) * 280 = 126 + 126 = 252

8) Two numbers are less than third number by 30% and 37% respectively. How much percent is the second number less than by the fi

  • 1) 8%
  • 2) 9%
  • 3) 10%
  • 4) 11%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the third number is x. then first number = (100-30)% of x = 70% of x = 7x/10 Second number is (63x/100) Difference = 7x/10 - 63x/100 = 7x/10 So required percentage is, difference is what percent of first number => (7x/100 * 10/7x * 100 )% = 10%

9) Due to an increase in 30% in the price of eggs, 3 eggs less are available for Rs. 7.80. Find the present rate of eggs per doz

  • 1) Rs. 9.36
  • 2) Rs. 10.36
  • 3) Rs. 11.36
  • 4) Rs. 12.36
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the original price per egg be Rs x Then increased price will be, \begin{aligned} \left(\frac{130}{100}x\right) \=> \frac{7.80}{x}-\frac{7.80}{\frac{130}{100}x} = 3\=> \frac{7.80}{x}-\frac{780}{130x} = 3 \=> 390x = 234 \=> x = 0.6 \ \text{Actual price was Rs 0.6} \\text{Present price per dozen will be} \Rs.\left(12*\frac{130}{100}*0.6 \right) \= Rs. 9.36 \end{aligned}

10) In an examination, 34% of the students failed in mathematics and 42% failed in English. If 20% of the students failed in both the subjects, then find the percentage of students who passed in both the subjec

  • 1) 40%
  • 2) 42%
  • 3) 44%
  • 4) 46%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Failed in mathematics, n(A) = 34 Failed in English, n(B) = 42 \begin{aligned} n(A\cup B) = n(A)+n(B)-n(A\cap B) \= 34+42-20 = 56 \\text{Failed in either or both subjects are 56} \\text{Percentage passed = }(100-56)\% \= 44\% \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing