Percentage Questions Answers

Percentage Questions Answers (MCQ) listings with explanations including questions on concept of percentage, population questions, depreciation questions and other important questions etc which are important for competitive exams.

11) Out of 450 students of a school, 325 play football, 175 play cricket and 50 neither play football nor cricket. How many students play both football and cricke

  • 1) 75
  • 2) 100
  • 3) 125
  • 4) 150
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Students who play cricket, n(A) = 325 Students who play football, n(B) = 175 Total students who play either or both games, \begin{aligned} = n(A\cup B) = 450-50 = 400\\text{Required Number}, n(A \cap B) \= n(A)+n(B)-n(A\cup B) \= 325 + 175 - 400 = 100 \end{aligned}

12) In a hotel, 60% had vegetarian lunch while 30% had non-vegetarian lunch and 15% had both type of lunch. If 96 people were present, how many did not eat either type of lunch

  • 1) 27
  • 2) 26
  • 3) 25
  • 4) 24
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} n(A) = \left(\frac{60}{100}*96\right) = \frac{288}{5} \n(B) = \left(\frac{30}{100}*96\right) = \frac{144}{5} \n(A\cap B) = \left(\frac{15}{100}*96\right) = \frac{72}{5} \\text{People who have either or both lunch} \n(A\cup B) = \frac{288}{5}+\frac{144}{5}-\frac{72}{5} \= \frac{360}{5} = 72 \end{aligned} So People who do no have either lunch were = 96 -72 = 24

13) How many litres of pure acid are there in 8 litres of a 20% solut

  • 1) 1.5
  • 2) 1.6
  • 3) 1.7
  • 4) 1.8
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Question of this type looks a bit typical, but it is too simple, as below... It will be 8 * 20/100 = 1.6

14) A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transact

  • 1) 9%
  • 2) 10%
  • 3) 11%
  • 4) 12%
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Actual Price = Rs.25 + Rs.2.50 = Rs.27.5 Saving = Rs.2.5 \begin{aligned}\text{Percentage Saving = }\dfrac{2.5}{27.5}\times 100 \\ = \dfrac{250}{27.5} = \dfrac{2500}{275}\\ = \dfrac{100}{11} = 9\dfrac{1}{11}\% \approx 9\%\end{aligned}

15) If number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125, then find out the value o

  • 1) 123.55
  • 2) 123.65
  • 3) 123.75
  • 4) 123.85
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

16) Raman's salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does he lo

  • 1) 75
  • 2) 65
  • 3) 45
  • 4) 25
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the origianl salary = Rs. 100 It will be 150% of (50% of 100) = (150/100) * (50/100) * 100 = 75 So New salary is 75, It means his loss is 25%

17) A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage err

  • 1) 64%
  • 2) 65%
  • 3) 66%
  • 4) 67%
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the number be x, then, \begin{aligned} \frac{5}{3} - \frac{3}{5} = \frac{16}{15}x \end{aligned} Error% = \begin{aligned} (\frac{16}{15}x * \frac{3}{5} * 100)% = 64% \end{aligned}

18) If x% of y is 100 and y% of z is 200, then find the relation between x and

  • 1) z = x
  • 2) 2z = x
  • 3) z = 2x
  • 4) None of above
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
It is , y% of z = 2(x% of y) => yz/100 = 2xy/100 => z = 2x

19) Total number of boys and girls in a school is 150. If the number of boys is x, then girls become x% of the total number of students. The number of boys

  • 1) 50
  • 2) 60
  • 3) 70
  • 4) 80
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Clearly, x% of 150 = 150 - x [as x is number of boys] \begin{aligned} => x + \frac{x}{100} * 150 = 150 \ => \frac{5}{2}x = 150 \ => x = 60 \\end{aligned}

20) 2 is what percent of

  • 1) 2%
  • 2) 4%
  • 3) 6%
  • 4) 8%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
2/50 * 100 = 1/25 * 100 = 4 %
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog