Percentage Questions Answers

Percentage Questions Answers (MCQ) listings with explanations including questions on concept of percentage, population questions, depreciation questions and other important questions etc which are important for competitive exams.

21) 1/2 is what percent of 1

  • 1) 150%
  • 2) 200%
  • 3) 250%
  • 4) 300%
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
1/2/1/3 * 100 = 1/2 * 3/1 * 100 = 150 %

22) 88% of 370 + 24% of 210 - x =

  • 1) 150
  • 2) 250
  • 3) 158
  • 4) 258
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

23) An inspector rejects 0.08% of the meters as defective, How many meters he examine to reject 2 mete

  • 1) 1200
  • 2) 2400
  • 3) 1400
  • 4) 2500
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
It means that 0.08% of x = 2 \begin{aligned} => ( \frac{8}{100 \times 100} \times x) = 2 \ => x = \frac{2 \times 100 \times 100}{8} \ => x = 2500 \end{aligned}

24) If sales tax is reduced from 5% to 4%, then what difference it will make if you purchase an item of Rs. 1

  • 1) 10
  • 2) 20
  • 3) 30
  • 4) 40
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clue: Answer will be 5% of 1000 - 4% of 1000

25) In expressing a length of 81.472 km as nearly as possible with the three significant digits, find the percentage er

  • 1) 0.35%
  • 2) 0.34%
  • 3) 0.034%
  • 4) 0.035%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Error = (81.5 - 81.472) = 0.028 Required percentage = \begin{aligned} \frac{0.028}{81.472} \times 100 = 0.034 % \end{aligned}

26) In an election between two candidates, 75 % of the voters cast their votes, out of which 2% of the votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes which were 75% of the total valid votes. Find the total number of vot

  • 1) 16800
  • 2) 15800
  • 3) 16700
  • 4) 15700
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the total number of votes enrolled are x. Number of votes cast = 75% of x Valid votes = 98% of 75% of x Now, as 9261 is the 75% of valid casted votes so, 75% of 98% of 75% of x = 9261 [imporant] \begin{align} => \frac{75 \times 98 \times 75 \times x}{100 \times 100 \times 100} = 9261 \ => x = 16800 \end{align}

27) If 15% of 40 is greater than 25% of a number by 2, the number

  • 1) 14
  • 2) 16
  • 3) 18
  • 4) 20
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
15/100 * 40 - 25/100 * x = 2 or x/4 = 4 so x = 16

28) A batsman scored 120 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wicke

  • 1) 40%
  • 2) 50%
  • 3) 60%
  • 4) 70%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Number of runs made by running = 110 - (3 x 4 + 8 x 6) = 120 - (60) = 60 Now, we need to calculate 60 is what percent of 120. => 60/120 * 100 = 50 %

29) Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate

  • 1) 55%
  • 2) 56%
  • 3) 57%
  • 4) 58%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Total number of votes polled = (1136 + 7636 + 11628) = 20400 So, Required percentage = 11628/20400 * 100 = 57%

30) Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them

  • 1) 42,30
  • 2) 42,31
  • 3) 42,32
  • 4) 42,33
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let their marks be (x+9) and x. Then, x+9 = 56/100(x + 9 +x) => 25(x+9) => 14 (2x + 9) => 3x = 99 => x = 33. So, their marks are 42 and 33
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog