Physics Questions Answers

Physics Questions Answers (MCQ) of General Intelligence listing is important for General Knowledge of SSC CGL, UPSC, IBPS, MAT, CAT and other competitive exams.

21) Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time which they take to cross each other,

  • 1) 9.8 seconds
  • 2) 10.8 seconds
  • 3) 11.8 seconds
  • 4) 12.8 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Relative Speed = 60+40 = 100 kmph = 100*(5/18) = 250/9 m/sec Distance = 140+160 = 300 meters Time = Distance/Speed \begin{aligned} 300*\frac{9}{250} = \frac{54}{5} \= 10.8 \text{ seconds} \end{aligned} So the time trains will take to cross each other will be 10.8 seconds

22) A train is 100 meter long and is running at the speed of 30 km per hour. Find the time it will take to pass a man standing at a crossin

  • 1) 10 seconds
  • 2) 12 seconds
  • 3) 14 seconds
  • 4) 16 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
As we need to get answer in seconds, so never forget to convert speed into meter per second. Speed = 30 km/hr = 30* 5/18 m/sec = 25/3 m/sec Distance = length of train = 100 meter Required time = \begin{aligned} \frac{Distance}{Speed} \= \frac{100}{\frac{25}{3}} \= 100* \frac{3}{25} = 12 sec \\end{aligned}

23) How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hour take to cross a bridge 132 meters in length

  • 1) 15 seconds
  • 2) 12.1 seconds
  • 3) 10 seconds
  • 4) 8.1 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Speed = 72 km/hour = 72*(5/18) m/sec = 20 m/sec Total distance to be covered = 110+132 = 142 meters Time = Distance/Speed = 242/20 = 12.1 seconds

24) A train is moving at a speed of 132 km/hour. If the length of the train is 110 meters, how long will it take to cross a railway platform 165 meters lon

  • 1) 7 second
  • 2) 7.5 second
  • 3) 8 second
  • 4) 8.5 second
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
As we need to calculate answer in seconds, so first convert speed into meter/sec. we know 1 km/hr = 1*(5/18) m/sec So, Speed = 132* (5/18) = 110/3 m/sec Distance need to be covered in passing the platform = Length of train + length of platform = 110 + 165 = 275 meters Time = Distance/Speed \begin{aligned} => Time = 275* \frac{3}{110} = \frac{15}{2} \= 7.5 seconds \end{aligned}

25) A train is 360 meter long is running at a speed of 45 km/hour. In what time will it pass a bridge of 140 meter lengt

  • 1) 20 seconds
  • 2) 30 seconds
  • 3) 40 seconds
  • 4) 50 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Speed = 45 Km/hr = 45*(5/18) m/sec = 25/2 m/sec Total distance = 360+140 = 500 meter Time = Distance/speed \begin{aligned} = 500*\frac{2}{25} = 40 seconds \end{aligned}

26) In what time will a train 100 meters long cross an electric pole, if its speed is 144 km/

  • 1) 5 seconds
  • 2) 4.5 seconds
  • 3) 3 seconds
  • 4) 2.5 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
First convert speed into m/sec Speed = 144*(5/18) = 40 m/sec Time = Distance/speed = 100/40 = 2.5 seconds

27) A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. Find the length of the trai

  • 1) 150 meter
  • 2) 145 meter
  • 3) 140 meter
  • 4) 135 meter
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Speed = 60*(5/18) m/sec = 50/3 m/sec Length of Train(Distance) = Speed * Time \begin{aligned} = \frac{50}{3}*9 = 150 meter \end{aligned}

28) Length of train is 130 meters and speed of train is 45 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridg

  • 1) 230 meters
  • 2) 235 meters
  • 3) 240 meters
  • 4) 245 meters
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the length of bridge is X [as always we do :)] Speed of train is = 45*(5/18) m/sec = 25/2 m/sec Time = 30 seconds Total distance = 130+x We know Speed = distance/time so, \begin{aligned} \frac{130+x}{30} = \frac{25}{2} \=> 2(130+x) = 750 \x = 245 \text{ meters} \end{aligned} So length of the bridge is 245 meters

29) Two trains 140 metre and 160 metre long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite direction on parallel tracks. What time these will take to cross each other

  • 1) 10.7 Seconds
  • 2) 10.8 Seconds
  • 3) 10.9 Seconds
  • 4) 11.8 Seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Relative Speed = 60+40 = 100 Kmph = 100*(5/18) = 250/9 m/sec Distance to be covered = 140 + 160 = 300 metres Time = Distance/Speed \begin{aligned} Time = 300*\frac{9}{250} \= \frac{54}{5} = 10.8\text{ seconds} \end{aligned}

30) Two trains are running in opposite directions in the same speed. The length of each train is 120 meter. If they cross each other in 12 seconds, the speed of each train (in km/hr)

  • 1) 30 Km/hr
  • 2) 36 Km/hr
  • 3) 80 Km/hr
  • 4) 90 Km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Distance covered = 120+120 = 240 m Time = 12 s Let the speed of each train = x. Then relative velocity = x+x = 2x 2x = distance/time = 240/12 = 20 m/s Speed of each train = x = 20/2 = 10 m/s = 10*18/5 km/hr = 36 km/hr
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog