Go to IBPS EXPERT

Problems on Ages Questions Answers

Problems on Ages Questions Answers (MCQ) listings with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers and other competitive exams.

1) Raju age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, What is the present age of Ra

  • 1) 15
  • 2) 14
  • 3) 10
  • 4) 8
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Clearly, x+15 = 5(x-5) <=> 4x = 40 => x = 10

2) Sachin is younger than Rahul by 7 years. If the ratio of their ages is 7:9, find the age of Sachi

  • 1) 23.5
  • 2) 24.5
  • 3) 12.5
  • 4) 14.5
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
If Rahul age is x, then Sachin age is x-7, so (x-7)/x = 7/9 => 9x-63 = 7x => 2x = 63 => x = 31.5 So Sachin age is 31.5 - 7 = 24.5

3) The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 yea

  • 1) 7:8
  • 2) 7:9
  • 3) 3:8
  • 4) 5:8
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let P age and Q age is 6x years and 7x years. Then 7x - 6x = 4 <=> x = 4 So required ratio will be (6x+4): (7x+4) => 28:32 => 7:8

4) Ages of two persons differ by 16 years. If 6 year ago, the elder one be 3 times as old the younger one, find their present a

  • 1) 12,28
  • 2) 14,30
  • 3) 16,32
  • 4) 18,34
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the age of younger person is x, Then elder person age is (x+16) => 3(x-6) = (x+16-6) [6 years before] => 3x-18 = x+10 => x = 14. So other person age is x + 16 = 30

5) The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and s

  • 1) 34,11
  • 2) 35,10
  • 3) 36,9
  • 4) 40,5
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let sons age = x years. Then fathers age = (45 - x)years. (x—5)(45—x—5) = 4(45- x - 5) hence (x—5) = 4 so x = 9 Their ages are 36 years and 9 years.

6) Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ag

  • 1) 35
  • 2) 34
  • 3) 45
  • 4) 25
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the present age of P and Q be 3x and 4x respectively. Ten years ago, P was half of Q in age => 2(3x – 10) = (4x – 10) => 6x – 20 = 4x – 10 => 2x = 10 => x = 5

7) The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many year younger than

  • 1) 11
  • 2) 12
  • 3) 13
  • 4) 14
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Given that A+B = 12 + B + C => A – C = 12 + B – B = 12 => C is younger than A by 12 years

8) The ages of two persons differ by 16 years. 6 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one. What are their present ages of the elder pers

  • 1) 15
  • 2) 20
  • 3) 25
  • 4) 30
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let's take the present age of the elder person = x and the present age of the younger person = x – 16 (x – 6) = 3 (x-16-6) => x – 6 = 3x – 66 => 2x = 60 => x = 60/2 = 30

9) The ages of two persons differ by 20 years. If 5 years ago, the elder one be 5 times as old as the younger one, their present ages (in years) are respective

  • 1) 20,20
  • 2) 20,10
  • 3) 25,15
  • 4) 30,10
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let their ages be x and (x + 20) years. 5 (x - 5) = (x + 20 - 5) or 4x = 40 or x = 10. Their present ages are 30 years and 10 years

10) Ratio between Rahul and Deepak is 4:3, After 6 Years Rahul age will be 26 years. What is Deepak present a

  • 1) 14
  • 2) 15
  • 3) 20
  • 4) 22
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Present age is 4x and 3x, => 4x + 6 = 26 => x = 5 So Deepak age is = 3(5) = 15
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing