Problems on Ages Questions Answers

Problems on Ages Questions Answers (MCQ) listings with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers and other competitive exams.

11) Sachin was twice as old as Ajay 10 years back. How old is Ajay today if Sachin will be 40 years old 10 years he

  • 1) 18
  • 2) 25
  • 3) 15
  • 4) 20
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Sachin's age today = 30 years. Sachin's age 10 years back = 20 years. Ajay's age 10 years back = 10 years. Ajay's age today =20 years

12) In 10 years, A will be twice as old5as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B

  • 1) 35
  • 2) 37
  • 3) 39
  • 4) 41
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let B's age = x years. Then, As age = (x+ 9) years. (x+9+10)=2(x—10) hence x=39. Present age of B = 39 years

13) Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present a

  • 1) 30
  • 2) 35
  • 3) 37
  • 4) 41
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let A's age 10 years ago = x years. Then, B's age 10 years ago = 2x years. (x + 10) / (2x+ lO) = 3/4 => x = 5. So, the total of their present ages =(x + 10 + 2x + 10) = (3x + 20) = 35 years.

14) Sushil was thrice as old as Snehal 6 years back. Sushil will be times as old as Snehal 6 years hence. How old is Snehal to

  • 1) 12
  • 2) 16
  • 3) 18
  • 4) 24
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let Snehals age 6 years back = x. Then, Sushils age 6 years back = 3x. (5/3) * (X + 6 + 6) = (3X + 6 + 6) So 5(x+ 12) = 3(3x+ 12), so x=6. Snehal Age = (x+ 6) years = 12 years

15) Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6:5, Four years hence, the ratio of their ages will be 11:10. What is Sagar age at pres

  • 1) 10 years
  • 2) 12 years
  • 3) 14 years
  • 4) 16 years
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let six years ago the age of Kunal and Sagar are 6x and 5x resp. then, \begin{aligned} => \frac{(6x+6)+4}{(5x+6)+4} = \frac{11}{10} \end{aligned} \begin{aligned} <=> 10(6x+10) = 11(5x+10) \end{aligned} \begin{aligned} <=> 5x = 10 => x = 2 \end{aligned} So Sagar age is (5x+6) = 16

16) Average age of A and B is 24 years and average age of B, C and D is 22 years. The sum of the ages of A, B, C and D

  • 1) 90
  • 2) 98
  • 3) 120
  • 4) Data is not adequate
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

17) Total of the ages of A, B ahd C at present is 90 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 1: 2: 3. What is the age of B at pres

  • 1) 25
  • 2) 30
  • 3) 45
  • 4) 60
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let their ages 10 years ago is x, 2x and 3x years. 10 + 2x + 10 + 3x + 10 = 90 hence x= 10 B’s present age = (2x + 10) =30 years

18) A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son

  • 1) 20 years
  • 2) 21 years
  • 3) 22 years
  • 4) 24 years
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the son's present age be x years. Then, man's present age = (x + 24) years => (x + 24) + 2 = 2(x + 2) => x + 26 = 2x + 4 So, x = 22

19) Ratio of ages of three persons is 4:7:9, Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ag

  • 1) 16,35,36
  • 2) 12,28,36
  • 3) 16,28,27
  • 4) 16,28,36
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the present ages are 4x, 7x, 9x. => (4x-8) + (7x-8) + (9x-8) = 56 => 20x = 80 => x = 4 So their present ages are: 16,28,36

20) A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of this son

  • 1) 21 years
  • 2) 22 years
  • 3) 23 years
  • 4) 24 years
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let's Son age is x, then Father age is x+24. => 2(x+2) = (x+24+2) => 2x+4 = x+26 => x = 22 years
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog