Problems on Trains Questions Answers

Problems on Trains Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions on trains moving in same directions, trains moving in opposite directions, length of trains, speed of trains and other tricky questions which are important for many competitive exams.

11) How long does a train 110 meters long running at the speed of 72 km/hour take to cross a bridge 132 meters in length

  • 1) 15 seconds
  • 2) 12.1 seconds
  • 3) 10 seconds
  • 4) 8.1 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Speed = 72 km/hour = 72*(5/18) m/sec = 20 m/sec Total distance to be covered = 110+132 = 142 meters Time = Distance/Speed = 242/20 = 12.1 seconds

12) A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. Find the length of the trai

  • 1) 150 meter
  • 2) 145 meter
  • 3) 140 meter
  • 4) 135 meter
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Speed = 60*(5/18) m/sec = 50/3 m/sec Length of Train(Distance) = Speed * Time \begin{aligned} = \frac{50}{3}*9 = 150 meter \end{aligned}

13) Length of train is 130 meters and speed of train is 45 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridg

  • 1) 230 meters
  • 2) 235 meters
  • 3) 240 meters
  • 4) 245 meters
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the length of bridge is X [as always we do :)] Speed of train is = 45*(5/18) m/sec = 25/2 m/sec Time = 30 seconds Total distance = 130+x We know Speed = distance/time so, \begin{aligned} \frac{130+x}{30} = \frac{25}{2} \=> 2(130+x) = 750 \x = 245 \text{ meters} \end{aligned} So length of the bridge is 245 meters

14) A train is 360 meter long is running at a speed of 45 km/hour. In what time will it pass a bridge of 140 meter lengt

  • 1) 20 seconds
  • 2) 30 seconds
  • 3) 40 seconds
  • 4) 50 seconds
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Speed = 45 Km/hr = 45*(5/18) m/sec = 25/2 m/sec Total distance = 360+140 = 500 meter Time = Distance/speed \begin{aligned} = 500*\frac{2}{25} = 40 seconds \end{aligned}

15) Speed of a goods train is 72 km/hr. This train crosses a 250 meter platform in 26 seconds. Then find the length of goods trai

  • 1) 250 meters
  • 2) 260 meters
  • 3) 270 meters
  • 4) 280 meters
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
First convert speed from km/hr to m/sec So, Speed = 72*(5/18) = 20 m/sec Time = 26 seconds Let the length of the train be x meters. We know, Distance = Speed*Time. [you can remember this formula as remembering DUST = D*ST... Distance=Speed*Time] x+250 = 20*26 => x = 270 meters So length of the goods train is 270 meter

16) A 300 meter long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platfor

  • 1) 310 meter
  • 2) 335 meter
  • 3) 345 meter
  • 4) 350 meter
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Speed = Distance/time = 300/18 = 50/3 m/sec Let the length of the platform be x meters then \begin{aligned} Distance = Speed*Time \x+300 = \frac{50}{3}*39 \=>3(x+300)= 1950 \=> x = 350 \text{ meters} \end{aligned}

17) A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 meter long in 25 seconds. What is length of the trai

  • 1) 140 meter
  • 2) 145 meter
  • 3) 150 meter
  • 4) 155 meter
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the length of the train is x meter and Speed of the train is y meter/second Then x/y = 15 [because distance/speed = time] => y = 15/x \begin{aligned} => \frac{x+100}{25} = \frac{x}{15} \x = 150 \text{ meters} \end{aligned} So length of the train is 150 meters

18) Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds i

  • 1) 1:3
  • 2) 3:2
  • 3) 3:5
  • 4) 3:7
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively. Then, length of the first train = 27x metres, Length of the second train = 17y metres. [because distance = speed*time] \begin{aligned} \frac{27x+17y}{x+y} = 23 \=> 27x + 17y = 23x + 23y \=> 4x = 6y \=> \frac{x}{y} = \frac{6}{4} \end{aligned} So ratio of the speeds of train is 3:2

19) Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train i

  • 1) 40 meter
  • 2) 45 meter
  • 3) 50 meter
  • 4) 55 meter
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the length of each train is x meter Distance will be x+x = 2x Relative Speed = 46-36 = 10 km/hr = 10*(5/18) = 25/9 m/sec Distance = Speed*Time \begin{aligned} 2x = \frac{25}{9}*36 \2x = 100 \=> x = 50 \end{aligned} So length of both the trains are 50 meters

20) A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other tra

  • 1) 220 meter
  • 2) 225 meter
  • 3) 230 meter
  • 4) 235 meter
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
As trains are running in opposite directions so their relative speed will get added So, Relative speed = 120 +80 = 200 kmph = 200*(5/18) = 500/9 m/sec Let the length of other train is x meter then \begin{aligned} \frac{x+270}{9} = \frac{500}{9} \ => x+270 = 500\ => x = 230 \end{aligned} So the length of the train is 230 meters
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog