Ratio and Proportion Questions Answers

Ratio and Proportion Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions on Ratios, Proportions, Third and Fourth proportion questions and other important questions which are useful in various competitive exams.

11) A and B together have Rs. 1210. If 4/15 of A's amount is equal to 2/5 of B's amount. How much amount B ha

  • 1) Rs 484
  • 2) Rs. 480
  • 3) Rs 478
  • 4) Rs 470
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
In this type of question, we will first try to calculate the ratio of two persons. Once we get ratio then we can easily get our answer. So lets solve this. \begin{aligned} \frac{4}{15}A = \frac{2}{5}B \ A = \left(\frac{2}{5}*\frac{14}{4}\right)B \ A = \frac{3}{2}B \ \frac{A}{B} = \frac{3}{2} \ A:B = 3:2 \\text{B's Share = }\frac{2}{5}*1210 = 484 \end{aligned}

12) If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second numb

  • 1) 2:5
  • 2) 2:7
  • 3) 5:7
  • 4) 5:3
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the first number is A and second number is B. As per question \begin{aligned} \frac{40}{100}A = \frac{2}{3}B \ \frac{A}{B} = \frac{2}{3}*\frac{100}{40} \\frac{A}{B} = \frac{5}{3} \=> A:B = 5:3 \end{aligned}

13) If Rs. 782 is divided into three parts, proportional to \begin{aligned} \frac{1}{2}:\frac{2}{3}:\frac{3}{4} \end{aligned} find the first par

  • 1) 190
  • 2) 204
  • 3) 220
  • 4) 230
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} \frac{1}{2}:\frac{2}{3}:\frac{3}{4} \= 6:8:9\\text{First part =} 782 * \frac{6}{23} \= 204 \end{aligned}

14) Rs. 120 are divided among A, B, C such that A's share is Rs. 20 more than B's and Rs. 20 less than C's. What is B's sha

  • 1) Rs 10
  • 2) Rs 20
  • 3) Rs 24
  • 4) Rs 28
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let C = x. Then A = (x—20) and B = (x—40). x + x - 20 + x - 40 = 120 Or x=60. A:B:C = 40:20:60 = 2:1 :3. B's share = Rs. 120*(1/6) = Rs. 20

15) In a college, the ratio of the number of boys to girls is 8 : 5. If there are 200 girls, the total number of students in the college

  • 1) 420
  • 2) 520
  • 3) 620
  • 4) 720
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the boy are 8x and Girls are 5x => 5x = 200 => x = 40 Total students = 8x+5x = 13x = 13(40) = 520

16) Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers

  • 1) 2:5
  • 2) 3:5
  • 3) 4:5
  • 4) 6:5
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the third number be x. First Number (120/100)*x = 6x/5 Second Number (150/100)*x = 3x/2 Ratio = 6x/5:3x/2 => 4:5

17) In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quanity of water to be further added

  • 1) 20 liters
  • 2) 30 liters
  • 3) 50 liters
  • 4) 60 liters
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Quantity of Milk = 60*(2/3) = 40 liters Quantity of water = 60-40 = 20 liters As per question we need to add water to get quantity 2:1 => 40/(20+x) = 1/2 => 20 + x = 80 => x = 60 liters

18) If three numbers in the ratio 3 : 2: 5 be such that the sum of their squares is 1862, the middle number will

  • 1) 10
  • 2) 14
  • 3) 18
  • 4) 22
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Let the numbers be 3x, 2x and 5x. Then, 9x + 4x + 25x =1862 ⇒ 38x = 1862 ⇒ x = 49 ⇒ x = 7. middle number = 2x = 14

19) A dog takes 3 leaps for every 5 leaps of a hare. If one leap of the dog is equal to 3 leaps of the hare, the ratio of the speed of the dog to that of the hare

  • 1) 4:5
  • 2) 9:5
  • 3) 8:5
  • 4) 9:2
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Dog : Hare = (3*3) leaps of hare : 5 leaps of hare = 9 : 5
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog