Go to IBPS EXPERT

Series Completion Questions Answers

Series Completion Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions to complete the series by identifying the pattern of series which are important for all competitive exams.

1) 6, 11, 21, 36, 56, ..

  • 1) 81
  • 2) 83
  • 3) 95
  • 4) 105
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pattern is +5, +10, +15, + 20. So next will be 56+25 = 81

2) 5, 9, 17, 29, 45, ..

  • 1) 58
  • 2) 64
  • 3) 65
  • 4) 80
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Pattern in the series is +4, +8, +12, +16. Next term will be 45 + 20 = 65

3) 20, 19, 17, (...) , 10

  • 1) 16
  • 2) 12
  • 3) 15
  • 4) 14
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Pattern in the series is -1, -2, .., .. , -5 So next term will be 17 - 3 = 14

4) 13, 35, 57, 79, 911

  • 1) 1005
  • 2) 1110
  • 3) 1113
  • 4) 1140
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The terms of the given series are numbers formed by joining together consecutive odd numbers in order i.e. 1 and 3, 3 and 5, 5 and 7, 7 and 9, 9 and 11, ..... So, missing term = number formed by joining 11 and 13 = 1113.

5) 4, 10, (?), 82, 244,

  • 1) 26
  • 2) 28
  • 3) 40
  • 4) 48
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Each number in the series is the preceding number multiplied by 3 and then decreased by 2.

6) In the series 3, 9, 15.. what will be the 21st ter

  • 1) 123
  • 2) 126
  • 3) 129
  • 4) 136
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We can judge that it is A.P. With 6 as difference nth term in A.P. = a+(n-1)d a= 3, n = 21, d = 6 So, 21st term will be = 3+(20)6 = 123

7) In the series 2, 6, 18, 54, ... what will be the 8th term

  • 1) 4174
  • 2) 4150
  • 3) 4274
  • 4) 4374
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
We can see the given series is in G.P. as 2*3 = 6, 6*3 = 18, 18*3 = 54 So a = 2 , r = 3 nth term in G.P. is \begin{aligned} ar^{n-1} \= 2*3{8-1} \= 2*3^7 \= 2*2187 = 4374 \end{aligned}

8) 19, 2, 38, 3, 114, 4, ? . Which term should replace the question mark in this serie

  • 1) 340
  • 2) 380
  • 3) 456
  • 4) 486
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Please check the given sequence is combination of two series. Series 1: 19, 38, 114, ... Series 2: 2,3,4 In series 1, Pattern followed is *2, *3, so next will be *4 Next term will be 114*4 = 456

9) 3, 12, 27, 48, 75, 1

  • 1) 141
  • 2) 143
  • 3) 145
  • 4) 147
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Series is having pattern \begin{aligned} 3*1^2, 3*2^2, 3*3^2, ......\\text{Next will be } 3*7^2 = 147 \end{aligned}

10) 2,15,41,80, ? . Complete the seri

  • 1) 130
  • 2) 132
  • 3) 134
  • 4) 136
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern is +13,+(13*2), +(13*3) Next will be +(13*4) = 80+52 = 132
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing