Series Completion Questions Answers

Series Completion Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions to complete the series by identifying the pattern of series which are important for all competitive exams.

11) 8, 10, 14, 18, (...), 34, 50,

  • 1) 20
  • 2) 24
  • 3) 26
  • 4) 28
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Patten is +2, +4, +4, .., .., +16, +16 Missing number will be 18+8 = 26

12) 1,2,6,24

  • 1) 110
  • 2) 118
  • 3) 120
  • 4) 122
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Pattern is *2, *3, *4 So next number is the series will be *5 24*5 = 120

13) Complete the series 95, 115.5, 138, ...,

  • 1) 160.5
  • 2) 162.5
  • 3) 164.5
  • 4) 166.5
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern in the series is, +20.5 , +22.5, Next will be +24.5 138 + 24.5 = 162.5

14) 36, 34, 30, 28, 24, ... What number should come ne

  • 1) 22
  • 2) 20
  • 3) 18
  • 4) 16
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pattern in the series is, -2, -4, -2, -4. So next term will be -2 24 -2 = 22

15) Complete the series 2,2,5, 13,28,..

  • 1) 50
  • 2) 51
  • 3) 52
  • 4) 53
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} \text{Pattern is }\+1^2-1, +2^2-1, +3^2-1,+4^2-1 \5^2-1 = 28 + 24 \= 52 \end{aligned}

16) Which number would replace the question mark in series 7,12,19,?,

  • 1) 24
  • 2) 28
  • 3) 31
  • 4) 33
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern is , +5, +7, +9 Missing Number = 19+9 = 28

17) Complete the series, 1, 4, 9, 16, 25,..

  • 1) 36
  • 2) 38
  • 3) 49
  • 4) 52
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Series Pattern is +3, +5, +7, +9. So next number = 25+11 = 36

18) Complete the series 20, 19, 17, ...., 10,

  • 1) 15
  • 2) 16
  • 3) 13
  • 4) 14
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Pattern is, -1, -2, ..,.. , -5 So -3 and -4 will fill the blanks to make it a pattern. Next number will be 17-3 = 14

19) 6, 11, 21, 36, 56, ? what will replace the question mark in the series

  • 1) 75
  • 2) 81
  • 3) 85
  • 4) 89
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern is +5, +10, + 15, +20 Next number in the series will be 56 + 25 = 81

20) Complete the series 1,6,13,22,33,.

  • 1) 46
  • 2) 48
  • 3) 49
  • 4) 51
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pattern is +5, +7, +9, +11 So next number will be +13 => 33+13 = 46
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog