Series Completion Questions Answers

Series Completion Questions Answers (MCQ) of Verbal Reasoning includes questions to complete the series by identifying the pattern of series which are important for all competitive exams.

21) Which fraction will come next, \begin{aligned} \frac{1}{2}, \frac{3}{4}, \frac{5}{8}, \frac{7}{16}, ? \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} \frac{11}{32} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{9}{28} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{9}{30} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{9}{32} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Numerators of the fractions in the given sequence are getting increased by 2, i.e. 1+2,3+2,5+2, so next will be 7+2 = 9 Denominators of the fractions in the series is getting doubled, 2*2 = 4, 4*2 = 8, 8*2 = 16, no next will be 16*2 = 32 So resulting fraction will be \begin{aligned} \frac{9}{32} \end{aligned}

22) 1,9,17,33,49,73,

  • 1) 93
  • 2) 95
  • 3) 97
  • 4) 99
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Pattern for the given series is, +8, +8, +16, +16, +24 So next will be +24, 73+24 = 97

23) 2,5,9,?,20,27, what will replace the question mark

  • 1) 13
  • 2) 14
  • 3) 15
  • 4) 16
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern is +3,+4,..,..,+7, so +5 and +6 will be in the blanks Question mark will be replaced by 9+5 = 14

24) 21,25,33,49,81

  • 1) 140
  • 2) 145
  • 3) 147
  • 4) 159
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern is, +4, +8, +16, +32, so next will be +64 81+64 = 145

25) 5,9,17,29,45

  • 1) 50
  • 2) 60
  • 3) 65
  • 4) 70
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
In this series the pattern is +4, +8, +12, +16, so next will be +20 Term which will replace the question mark in this series will be 45+20 = 65

26) 1,6,15,(...),45,66

  • 1) 26
  • 2) 28
  • 3) 29
  • 4) 34
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Pattern in the series is, +5, +9, .., .., +21, +25 So 4 is getting increased at every term addition. Missing term in the series will be 15+(9+4) = 15+13 = 28

27) Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come ne

  • 1) 25
  • 2) 26
  • 3) 27
  • 4) 28
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Please look carefully at the series, its pattern is, -1, +2, -1, +2, -1, so next will be +2 23+2 = 25

28) What number should come next in the series, 1, 2, 3, 5, 8

  • 1) 17
  • 2) 12
  • 3) 9
  • 4) 13
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
In this series, each term is the sum of preceding two terms as, 1+2 = 3 3+2 = 5 5+3 = 8 Next term in the series will be, 8+5 = 13

29) 1, 2, 5, 12, 27, 58, 121

  • 1) 248
  • 2) 244
  • 3) 198
  • 4) 190
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pattern in the series is *2+1, *2+2, *2+3,..... Term which replaces the question mark in the series is 121 * 2 + 6 = 248

30) Complete the series, 3, 8, 13, 24, 41

  • 1) 70
  • 2) 66
  • 3) 64
  • 4) 62
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pattern of the above series is first + second + 2, second + third + 3, third + fourth + 4...... So next term will be 24 + 41 + 5 = 70
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog