Simplification Questions Answers

Simplification Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions on BODMAS and other tricky questions which are very important and useful for competitive exams.

1) Along a yard 225 metres long, 26 trees are palnted at equal distances, one tree being at each end of the yard. What is the distance between two consecutive tr

  • 1) 8
  • 2) 9
  • 3) 10
  • 4) 11
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
26 trees have 25 gaps between them, Required distance (225/25) = 10

2) What fraction of \begin{aligned} \frac{4}{7}\end{aligned} should be added to itself to become \begin{aligned} 1\frac{1}{14} \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} \frac{7}{8} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{7}{9} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{7}{10} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{7}{11} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
\begin{aligned} => \frac{4}{7}x + \frac{4}{7} = \frac{15}{4} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{4}{7}x = \frac{15}{4} - \frac{4}{7} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{4}{7}x = \frac{7}{14} \end{aligned} \begin{aligned} = x = \frac{1}{2}\times \frac{7}{4} = \frac{7}{8} \end{aligned}

3) 5.8 * 2.5 + 0.6 * 6.75 + 139.25

  • 1) 157.60
  • 2) 147.80
  • 3) 147.60
  • 4) 157.80
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

4) 3034 - (1002 / 20.04)

  • 1) 2984
  • 2) 2983
  • 3) 2982
  • 4) 2981
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

5) 3640 ÷ 14*16 + 340

  • 1) 3500
  • 2) 4500
  • 3) 1500
  • 4) 2500
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

6) In a group of ducks and buffaloes, the total number of legs are 24 more than twice the number of heads. Find the total number of buffalo

  • 1) 8
  • 2) 10
  • 3) 12
  • 4) 14
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let the number of buffaloes be x and the number of ducks be y => 4x + 2y = 2 (x + y) + 24 => 2x = 24 => x = 12

7) If a - b = 3 and \begin{aligned} a^2 + b^2 = 29 \end{aligned}, then find the value of

  • 1) 7
  • 2) 8.5
  • 3) 10
  • 4) 12
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Remember the formula, if not then cram it :) \begin{aligned} 2ab = (a^2 + b^2)- (a-b)^2 \end{aligned} => 2ab = 29 - 9 = 20 => ab = 10

8) Company workers decided to raise Rs. 3 lakhs by equal contribution from each. Had they contributed Rs. 50 each extra, the contribution would have been Rs. 3.25 lakhs. How many workers were th

  • 1) 300
  • 2) 400
  • 3) 500
  • 4) 600
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
N * 50 = (325000 - 300000) = 25000 N = 25000 / 50 = 500

9) 18800 / 470 /

  • 1) 1
  • 2) 2
  • 3) 3
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
18800 / 470 / 20 = (18800 / 470) / 20 = 40 / 20 = 2

10) Simplfy b - [b -(a+b) - {b - (b - a+b)} + 2

  • 1) a
  • 2) 2a
  • 3) 4a
  • 4) 0
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
b-[b-(a+b)-{b-(b-a+b)}+2a] =b-[b-a-b-{b-(2b-a)}+2a] =b-[-a-{b-2b+a}+2a] =b-[-a-{-b+a}+2a] =b-[-a+b-a+2a] =b-[-2a+b+2a] =b-b =0
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog