Simplification Questions Answers

Simplification Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions on BODMAS and other tricky questions which are very important and useful for competitive exams.

11) 100 + 50 * 2 =

  • 1) 200
  • 2) 150
  • 3) 100
  • 4) 300
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
After applying BOMAS rule, First Multiplication will be done then addition So it will be 100 + 100 = 200

12) (3080 + 6160) /

  • 1) 380
  • 2) 350
  • 3) 330
  • 4) 310
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
As per BODMAS rule, first we will solve the equation in bracket then we will go for division = (9240)/28 = 330

13) 5004 / 139 -

  • 1) 25
  • 2) 27
  • 3) 29
  • 4) 30
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

14) 7500 + (1250 / 5

  • 1) 7500
  • 2) 7525
  • 3) 7550
  • 4) 8000
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
As per BODMAS rule first we will solve the terms in the bracket then other. = 7500 + (25) = 7525

15) \begin{aligned} (3\frac{1}{4}\div \{1\frac{1}{4} - \frac{1}{2}(2\frac{1}{2} - \overline {\frac{1}{4} - \frac{1}{6}} ) \} ) \end{aligned}

  • 1) 78
  • 2) 88
  • 3) 98
  • 4) 108
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Tip: As you can see, there is bar over \begin{aligned} \overline{\frac{1}{4}-\frac{1}{6}} \end{aligned} So their sign will be changed from - to + as \begin{aligned} \frac{1}{4}+\frac{1}{6} \end{aligned}

16) Simplify \begin{aligned} \frac{\frac{7}{2}\div {\frac{5}{2}} \times {\frac{3}{2}} }{\frac{7}{2} \div { \frac{5}{2}} of \frac{3}{2} } \div 5.25 \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} \frac{3}{5} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} \frac{3}{6} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} \frac{3}{7} \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} \frac{3}{8} \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} \frac{\frac{7}{2}\div {\frac{5}{2}} \times {\frac{3}{2}} }{\frac{7}{2} \div { \frac{5}{2}} of \frac{3}{2} }\div 5.25 \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{\frac{7}{2}\times {\frac{2}{5}} \times {\frac{3}{2}} }{\frac{7}{2} \div { \frac{15}{4}}}\div 5.25 \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{\frac{21}{10}} {\frac{7}{2} \times { \frac{4}{15}}}\div {\frac{525}{100}} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{21}{10}\times{\frac{15}{14}}\times\frac{100}{525} = \frac{6}{14} = \frac{3}{7} \end{aligned}

17) Value of \begin{aligned} 2^5 \times 9^2 \end{aligned} has been written as 2596, what is the difference between actual valu

  • 1) 1
  • 2) 2
  • 3) 3
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

18) How many pieces of 0.85 meteres can be cut from a rod 42.5 meteres l

  • 1) 30
  • 2) 40
  • 3) 50
  • 4) 60
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
We need so simple divide 42.5/0.85, =(4250/85) = 50

19) Simplify (31/10) * (3/10) + (7/5) /

  • 1) 0
  • 2) 1
  • 3) 10
  • 4) 100
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
= (31/10) * (3/10) + (7/5) / 20 = (3.1) * (.3) + (1.4) / 20 = 0.93 + 0.07 = 1

20) Find the value of X X = (6/119) * (63/8) * (17

  • 1) 1/4
  • 2) 2/4
  • 3) 3/4
  • 4) 4
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog