Go to IBPS EXPERT

Square Root and Cube Root Questions Answers

Square Root and Cube Root Questions Answers (MCQ) listings with explanations are important for BANK PO, Clerk, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers and other competitive exams.

1) \begin{aligned} \sqrt{0.00059049} \end{aligned}

  • 1) 24.3
  • 2) 2.43
  • 3) 0.243
  • 4) 0.0243
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

2) Evaluate \begin{aligned} \sqrt[3]{\sqrt{.000064}} \end{aligned}

  • 1) 0.0002
  • 2) 0.002
  • 3) 0.02
  • 4) 0.2
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} = \sqrt{.000064} \end{aligned} \begin{aligned} = \sqrt{\frac{64}{10^6}} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{8}{10^3} = .008 \end{aligned} \begin{aligned} = \sqrt[3]{.008} \end{aligned} \begin{aligned} = \sqrt[3]{\frac{8}{1000}} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{2}{10} = 0.2 \end{aligned}

3) The largest four digit number which is a perfect cube,

  • 1) 7000
  • 2) 8000
  • 3) 9261
  • 4) 9999
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
21*21*21 = 9261

4) What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cu

  • 1) 450
  • 2) 445
  • 3) 440
  • 4) 430
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
\begin{aligned} 3600 = 2^3 \times 5^2 \times 3^2 \times 2 \end{aligned} To make it a perfect cube it must be divided by \begin{aligned} 5^2 \times 3^2 \times 2 = 450 \end{aligned}

5) The cube root of .000216

  • 1) 0.6
  • 2) 0.006
  • 3) 0.06
  • 4) .0006
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

6) \begin{aligned} \sqrt{\frac{32.4}{x}} = 2 \end{aligned}

  • 1) 8
  • 2) 8.1
  • 3) 9
  • 4) 9.1
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

7) \begin{aligned} \sqrt{\frac{0.081 * 0.484 }{0.0064 * 6.25}} \end{aligned}

  • 1) 0.66
  • 2) 0.77
  • 3) 0.88
  • 4) 0.99
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

8) Evaluate \begin{aligned} \sqrt[3]{4\frac{12}{125}} \end{aligned}

  • 1) \begin{aligned} 1\frac{2}{5} \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 1\frac{3}{5} \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 1\frac{4}{5} \end{aligned}
  • 4) 1
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} = \sqrt[3]{\frac{512}{125}} \end{aligned} \begin{aligned} = (\frac{8*8*8}{5*5*5})^{\frac{1}{3}} \end{aligned} \begin{aligned} = \frac{8}{5} = 1\frac{3}{5} \end{aligned}

9) Evaluate \begin{aligned} \sqrt{6084} \end{aligned}

  • 1) 75
  • 2) 77
  • 3) 78
  • 4) 68
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

10) Evaluate \begin{aligned} \sqrt{1471369} \end{aligned}

  • 1) 1213
  • 2) 1223
  • 3) 1233
  • 4) 1243
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing