Go to IBPS EXPERT

Statement and Arguments Questions Answers

Statement and Argument Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning include questions based on Statements and Arguments which are important for all competitive exams.

1) Statement: Should there be a world government ? Arguments : I. Yes. It will help in eliminating tensions among the nations. II. No. This is administratively impossibl

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

2) Statement : Should we scrap the system of formal education beyond graduation ? Arguments : I. Yes. It will mean taking employment at an early date. II. No. It mean lack of depth of knowledg

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Only argument II is strong.

3) Statement : Should there be a complete ban on strike by government employees in India ? Arguments : I. Yes. This is the only way to teach discipline to the employees. II. No. This deprives the citizens of their democratic right

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

4) Statement : Should luxury hotels be banned in India ? Arguments : I. Yes. They are places from where international criminals operate. II. No. Affluent tourist will have no place to sta

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

5) Statement: Should government jobs in rural areas have more incentives? Arguments: I. Yes. Incentives are essential for attracting government servants there. II. No. Rural areas are already cheaper, healthier and less complex than big cities. So ? Why offer extra incentive

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, government jobs in rural areas are underlined with several difficulties. In lieu of these, extra incentives are needed. So, only argument I holds strong.

6) Statement: Should 'computer knowledge' be made a compulsory subject for all the students at secondary school level? Arguments: I. No, our need is 'bread' for everyone, we cannot follow western models. II. Yes. We cannot compete in the international market without equipping our children with computer

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Nowadays, computers have entered all walks of life and children need to be prepared for the same. So, argument II is strong. Argument I holds no relevance.

7) Statement: Should family planning be made compulsory in India? Arguments: I. Yes. Looking to the miserable conditions in India, there is no other go. II. No. In India there are people of various religions and family planning is against the tenets of some of the religion

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Family planning is an essential step to curb population growth. So, argument I holds strong. Also, family planning being against the tenets of some of the Indian religions, it is not necessary to make it compulsory. Instead, it can be enforced by creating public awareness of the benefits of family planning. So, argument II also holds.

8) Statement: Should high chimneys be installed in industries? Arguments: I. Yes. It reduces pollution at ground level. II. No. It increases pollution in upper atmospher

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Pollution at ground level is the most hazardous in the way of being injurious to human and animal life. So, argument I alone holds.

9) Statement: Are nuclear families better than joint families? Arguments: I. No. Joint families ensure security and also reduce the burden of work. II. Yes. Nuclear families ensure greater freedo

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Clearly, with so many people around in a joint family, there is more security. Also, work is shared. So, argument I holds. In nuclear families, there are lesser number of people and so lesser responsibilities and more freedom. Thus, II also holds.

10) Statement : Should judicial activism be discouraged ? Arguments : I. No. If we leave everything in the hands of executive, justice may be distant dream. II. Yes. Judiciary should mind its own business. Executive will take its own cours

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing