Statement and Arguments Questions Answers

Statement and Argument Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning include questions based on Statements and Arguments which are important for all competitive exams.

11) Statement : Should correspondence courses at the university level be discontinued in India ? Arguments : I. Yes. Only interaction between teachers and students at the college helps total development of personality. II. No. The demand for discontinuance comes only from the elite who have no knowledge of what is meant by povert

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

12) Statement : Should the government levy tax on agricultural income also ? Arguments : I. Yes. That is the only way to fill government coffers. II. No. Eighty percent of our population live in rural area

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

13) Statement : Should all Government owned educational institutions be handed over to private institutions ? Arguments : I. Yes. Standard of education will improve. II. No. Standard of education will fall

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
It is not that the government or the private institutions can provide higher standards of learning.

14) Statement : Should new universities be established in India ? Argument : I. No. We have still not achieved the target of literacy. II. No. We will have to face the problem of unemployed but highly qualified peopl

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Clearly, instead of improving upon higher education we should focus on increasing literacy rate first. Also more degree holders with the number of jobs remaining same will increase unemployment. So both arguments are strong.

15) Statement : Should there be a ban on product advertising ? Arguments : I. No. It is an age of advertising. Unless your advertisement is better than your other competitors, the product will not be sold. II. Yes. The money spent on advertising is very huge and it inflates the cost of the produc

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Only Argument II is strong as Argument I will not stand because advertisement will be banned for other competitors too.

16) Statement : Should school education be made free in India ? Arguments : I. Yes. This is the only way to improve the literacy rate in India. II. No. It would add the already heavy burden on the exchequer.

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Making education free can not ensure full literacy. So argument I is vague. Argument II stands strong.

17) Statement: Should the railways immediately stop issuing free passes to all its employees? Arguments: I. No. The employees have the right to travel free. II. Yes. This will help railways to provide better facilit

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
The free passes given to railway employees is a privilege for them, not their right. So, argument I does not hold. Argument II seems to be vague.

18) Statement : Should number of holidays of government employees be reduced ? Arguments : I. Yes. Our government employees are having maximum number of holidays among the other countries of the world. II. Yes. It will lead to increased productivity of government office

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

19) Statement : Should there be reservation of seats and posts on communal basis ? Arguments : I. Yes. It will check most of the inter-communal biases. II. No. Ours is a secular stat

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

20) Statement : Should government stop spending huge amounts of money on international sports ? Arguments : I. Yes. This money can be utilised for poor. II. No. Sports-persons will be frustrated and will not get international exposur

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Clearly spending money on sports can not be avoided merely for social economic problems. But Argument II is strong. Be a sports man and then think on this question. :)
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog