Statement and Arguments Questions Answers

Statement and Argument Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning include questions based on Statements and Arguments which are important for all competitive exams.

21) Statement : Should education be made compulsory for all children up to the age of 14 ? Arguments : I. Yes. This will help to eradicate the system of forced employment of children. II. Yes. This would increase the standard of livin

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
None of argument stands valid.

22) Statement : Should the tuition fees in all post graduate courses be hiked considerably ? Arguments : I. Yes. This will bring some kind of seriousness among the students and will improve quality. II. No. This will force the meritorious poor students to stay away from post-graduate courses

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Clearly seriousness among the students is not because of fees but second argument is strong.

23) Statement: Should students union in universities be abolished ? Arguments : I. Yes. Students can pay full attention to their career development. II. No. All the great leaders had been students union leader

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

24) Statement: Should persons convicted of criminal offences in the past be allowed to contest elections in India? Arguments: I. No. Such persons cannot serve the cause of the people and country. II. Yes. It is democracy - let people decide whom to vot

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, persons with criminal background cannot stand to serve as the representatives of the common people. So, they should not be allowed to contest elections. Thus, only argument I holds, while II does not.

25) Statement: Should cutting of trees be banned altogether? Arguments: I. Yes. It is very much necessary to do so to restore ecological balance. II. No. A total ban would harm timber based industrie

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :

26) Statement: Should the political parties be banned? Arguments: I. Yes. It is necessary to teach a lesson to the politicians. II. No. It will lead to an end of democrac

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Clearly, with the ban on political parties, candidates can independently contest elections. So, it will not end democracy. Thus, argument II does not hold. Argument I does not give a strong reason.

27) Statement: Should taxes on colour television be further increased? Arguments: I. Yes, Colour television is a luxury item and only rich people buy them. II. No, Televisions are bought by the poor to

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Clearly, taxes on an item cannot be increased or decreased on the basis of the financial position of the people who buy it. So, both arguments I and II do not hold strong.

28) Statement: Is the Government justified in spending so much on defence? Arguments: I. Yes. Safety of the country is of prime importance. II. No. During peace, this money could be used for the development of the countr

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, defence is necessary for the safety of the country, which is of prime importance. So, argument I holds. Also, a country can concentrate on internal progress and development only when it is safe from external aggressions. So, argument II does not hold.

29) Statement: Should public holidays be declared on demise of important national leaders? Arguments: I. No. Such unscheduled holidays hamper national progress. II. Yes. People would like to pay their homage to the departed sou

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, unscheduled and untimely holidays would naturally cause the work to suffer. So, argument I holds strong. Also, a holiday is not necessary to pay homage to someone. So, argument II is vague.

30) Statement: Should India become a permanent member of UN's Security Council? Arguments: I. Yes. India has emerged as a country which loves peace and amity. II. No. Let us first solve problems of our own people like poverty, malnutritio

  • 1) Only argument I is strong
  • 2) Only argument II is strong
  • 3) Either I or II is strong
  • 4) Neither I nor II is strong
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog