Go to IBPS EXPERT

Statement and Assumptions Questions Answers

Statement and Assumption Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning includes questions based on statements which are important for all competitive exams.

1) Statement : The civic authority appealed to the people for reduction in usage of water as there may be an acute shortage during the coming weeks. Assumptions : I. There will be no rain in recent future. II. The people are ready to follow the advice of the civic authorit

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Only II assumption is implicit.

2) Statement : The railway authorities have decided to increase the freight charges by 10% in view of the possibility of incurring losses in the current financial year. Assumptions : I. The volume of freight during the remaining period may remain same. II. The amount so obtained may set off a part or total of the estimated defici

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Noting about the volume of freight is mentioned in the statement. So, I is not implicit. According to statement, the freight charges are being increased to cover up the possible losses. So II is implicit.

3) Statement: The organization should promote employees on the basis of merit alone and not on the basis of length of service or seniority. Assumptions: I. Length of service or seniority does not alone reflect merit of an employee. II. It is possible to determine and measure merit of an employe

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
The statement stresses on the need to award promotion to a person who has been displaying remarkable talent and performing extraordinarily for the organisation rather than the one who has been working steadily for the organisation since long. Thus, length of service does not alone prove a man worthy. His talent and his performance are the criteria to be considered. So, both I and II are implicit.

4) Statement : I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my cab but then you must pay double charges. Assumptions : I. Normally, It will take more time to reach there. II. People want to reach quickly without paying extra money for it

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Only I is implicit, as it can not be deduced that people are not willing to give extra money.

5) Statement : Whenever you have any doubt on this subject, you may refer to the book by XYZ. Assumptions : I. The book by XYZ is available. II. There is no other book on this subjec

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

6) Statement : There is no reason to rule out the possibility of life on Mars. Therefore, the exploration of that planet has to be undertaken. Assumptions: I. There is life on Mars. II. The search for life is the sufficient reason for space exploratio

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Possibility of life cannot be ruled out on Mars and also statement says that planet should be explored for possibility of life. So both are Implicit.

7) Statement : Do not copy software without our permission - A notice. Assumptions : I. It is possible to copy the software. II. Such warning will have some effec

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both will be implicit.

8) Statement : The economic prosperity of any nation is dependent on the quality of its human resources. Assumptions : I. It is possible to measure the quality of human resources of a Nation. II. Achieving economic prosperity is a cherished goal of any natio

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
First is implicit. But economic prosperity as a goal is not mentioned in statement. So it is not implicit.

9) Statement : Government aided schools should have uniformity in charging various fees. Assumptions : I. The Government's subsidy comes from the money collected by way of taxes from people. II. The Government while giving subsidy may have stipulated certain uniform conditions regarding fees

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

10) Statement : The private bus services in the city has virtually collapsed because of the ongoing strike of its employees. Assumptions : I. Going on strikes has become the right of every employee. II. People no more require the services of private bus operator

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Neither I nor II are implicit.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing