Statement and Assumptions Questions Answers

Statement and Assumption Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning includes questions based on statements which are important for all competitive exams.

11) Statement : In case of any difficulty about this case, you may contact our company's lawyer. Assumptions : I. Each company has a lawyer of its own. II. The company's lawyer is thoroughly briefed about this cas

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
No deduction can be made for other companies, so assumption I is not implicit.

12) Statement: 'In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees.' - In charge of a company tells Personnel Manager. Assumptions: I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality. II. Discipline and reward should always go hand in han

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Assumption I goes against the statement. So, it is not implicit. The allowance will serve as a reward to the employees and shall provoke them to come on time. So, II is implicit.

13) Statement : 'Guests should be provided lunch' - A tells B Assumptions : I. Unless told, lunch may not be provided. II. Guests will stay during lunch tim

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both assumptions are implicit.

14) Statement: The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year. Assumptions: I. There are enough schools in the state to accommodate four thousand additional primary school teachers. II. The eligible candidates may not be interested to apply as the government may not finally appoint such a large number of primary school teacher

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Such decisions as given in the statement are taken only after taking the existing vacancies into consideration. So, I implicit while II isn't.

15) Statement: If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer. Assumptions: I. An individual aspires to be professional. II. One desires to achieve a thing which is hard earne

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Clearly, nothing is mentioned about the professional nature of the job. So, I is not implicit. The statement hints that one rejects a thing that is easy to achieve. So, II is implicit.

16) Statement : Read this book to get detailed and most comprehensive information on this issue. Assumptions : I. The person who wants this information can read. II. There are other books available on this issu

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Assumption I is implicit. Also this book give most comprehensive information so it means there are other books also available. So both assumptions are implicit.

17) Statement: Detergents should be used to clean clothes. Assumptions: I. Detergents form more lather. II. Detergents help to dislodge grease and dir

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Nothing is mentioned about lather formation by the detergent. So, I is not implicit. Also, detergents should be used as they clean clothes better and more easily. So, II is implicit.

18) Statement: His recent investment in the shares of Company A is only a gamble. Assumptions: I. He may incur loss on his investment. II. He may gain from his investmen

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
The use of the world 'gamble' indicates that he may either gain or lose in the deal.

19) Statement: Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards. Assumptions: I. International standards of health and safety are ideal and unrealistic. II. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibilit

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

20) Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences. Assumptions: I. A great part of the development of observed intelligence occurs in the earliest years of life II. 50 percent of the measurable intelligence at age of 17 is already predictable by the age of fou

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
The lacking in first four or five years can be adverse because it is the main period of development. So, I is implicit. Since nothing is mentioned about the predictability of intelligence, II is not implicit.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog