Statement and Assumptions Questions Answers

Statement and Assumption Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning includes questions based on statements which are important for all competitive exams.

21) Statement : Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age. Assumptions : I. There are unemployed youth in India who need monitory support. II. The government has sufficient funds to provide allowance to the unemployed yout

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :

22) Statement: 'Computer education should start at schools itself.' Assumptions: I. Learning computers is easy. II. Computer education fetches jobs easily

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, computer education can be started at the school level only if it is easy. So, I is implicit. In the statement, nothing is mentioned about the link between jobs and computer education. So, II is not implicit.

23) Statement : Money is the root cause of the problems in a family. Assumptions : I. Every problem is caused by something. II. There are always some problems in the family

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Statement is about family problems, so it do not deal with every problem. Also Assumption is not implicit.

24) Statement : It is desirable to put the child in school at the of 5 or so. Assumptions : I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn. II. The schools do not admit children after six years of ag

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Only Assumption I is implicit.

25) Statement : The chairman and secretary of the housing society have requested society members to use water economically to help society save on water tax. Assumptions : I. Majority of members of society are likely to follow the request. II. It is desirable to reduce expenditure wherever possible

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Nothing about the response of society members can be deduced from the statement so I is not implicit. But II is implicit.

26) Statement : Savita made an application to the bank for a loan of Rs 180000 by mortgaging his house to the bank and promised to repay it in 5 years. Assumptions: I. The bank has a practice of granting loans for Rs. 100000 and above. II. The bank accepts house as collateral security against such loans

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :

27) Statement : 'I would like to study the impact of pay revision on job satisfaction of employees.' - A tells B Assumptions : I. Job satisfaction can be measured. I. A has necessary competence to undertake such stud

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both are implicit.

28) Statement : Double your money in five months - An advertisement. Assumptions : I. The assurance is not genuine. II. People want their money to gro

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Assumption I can not be deduced from given statement. But Assumption II is implicit. :)

29) Statement : Never before such a lucid book was available on this topic. Assumptions : I. Some other books were available on this topic. II. You can write lucid books on very few topic

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Assumption I follows, because books were available on this topic but not 'lucid' books. Lucid meaning in Hindi : सुस्पष्ट

30) Statement : We must settle all the payment due to our suppliers within three working days. Assumptions : I. We will always have necessary funds in our account to settle the bills. II. We are capable of verifying and clearing the bills in less than three working day

  • 1) Only assumption I is implicit
  • 2) Only assumption II is implicit
  • 3) Either I or II is implicit
  • 4) Neither I nor II is implicit
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Since the statement talks of making all payments within three days, so company has funds and also bills can be cleared within said time. So both assumptions are implicit.
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog