Go to IBPS EXPERT

Statement and Conclusions Questions Answers

Statement and Conclusion Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning includes questions based on statements which are important for all competitive exams.

1) Statement: No country is absolutely self-dependent these days. Conclusions: I. It is impossible to grow and produce all that a country needs. II. Countrymen in general have become laz

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, only I provides a suitable explanation to the given statement. So, only I follows.

2) Statement : Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months. Conclusions: I. Fashion designers do not understand the public mind very well. II. The public by and large is highly susceptible to novelt

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
The statement asserts that people cannot stand any particular trend for long and seek change quite often. So, only II follows.

3) Statement : Company X has marketed the product. Go ahead, purchase it if price and quality are your considerations. Conclusions : I. The product must be good in quality. II. The price of product must be reasonabl

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both conclusions follow as per statement.

4) Statement : The world is neither good nor evil, each man manufactures a world for himself. Conclusions : I. Some people find this world quite good. II. Some people find this world quite ba

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Do not take this question just as a question, it is much more than that :)

5) Statement : Good voice is a natural gift but one has to keep practising to improve and excel well in the field of music. Conclusions : I. Natural gifts need nurturing and care. II. Even though your voice is not good, one can keep practisin

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
I conclusion follows to statement, but second is not stated in statement so it do not follow.

6) Statement : All the organised persons find time for rest. Sunita, in-spite of her busy schedule, finds time for rest. Conclusions : I. Sunita is an organised person. II. Sunita is an industrious perso

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Sunita has a busy schedule. This means that she is industrious. But still she finds the time for rest. This means that she is an organised person. So both conclusions follow.

7) Statement : Until our country achieves economic equality, political freedom and democracy would be meaningless. Conclusions : I. Political freedom and democracy go hand in hand. II. Economic equality leads to real political freedom and democrac

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Nothing about first conclusion is stated in statement. Only II conclusion follows.

8) Statement : Company X has a record of manufacturing cameras of quality and the latest design so that you do not spoil even a single shot irrespective of the weather conditions. Conclusions : I. No other company except X is reputed in camera industry. II. Acceptable shot with camera of company X can be taken in any weather condition

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

9) Statement : A man must be wise to be a good wrangler. Good wranglers are talkative and boring. Conclusions : I. All the wise persons are boring. II. All the wise persons are wrangler

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Neither I nor II follows.

10) Statement : It is almost impossible to survive and prosper in this world without sacrificing ethics and morality Conclusions : I. World appreciates some concepts but may not uphold it. II. Concept of ethics and morality are not practicable in life

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
I is vague so I do not follow, but II is directly related to statement.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing