Statement and Conclusions Questions Answers

Statement and Conclusion Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning includes questions based on statements which are important for all competitive exams.

11) Statement : The interview panel may select a candidate who neither possesses the desired qualification nor the values and attributes. Conclusions : I. The inclusion of specialists on the interview panel does not guarantee that the selection will be proper. II. The interview test has certain limitations in the matter of selection of candidate

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both follows

12) Statement : In case of outstanding candidates, the condition of previous experience of social work may be waived by the admission committee for M.A. (Social Work). Conclusions : I. Some of the students for M.A. (social work) will have previous experience of social work. II. Some of the students of M.A. (social work) will not have previous experience of social wor

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
Both Conclusions follows.

13) Statement : Industrial Revolution which first of all started in Europe has brought about modern age. Conclusions : I. Disparity between rich and poor results in revolution. II. Revolution overhauls societ

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Cause of revolution can not be deduced from the statement. Only Conclusion II follows, as It is mentioned that Industrial revolution brought about the modern age.

14) Statement : Modern man influences his destiny by the choice he makes unlike in the past. Conclusions : I. Earlier there were less options available to man. II. There was no desire in the past to influence the destin

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Only I conclusion follows.

15) Statement : Fortune favours the brave. Conclusions : I. Risks are necessary for success. II. Cowards die many times before their deat

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Only conclusion I follows. Conclusion II can not be deduced from the statement.

16) Statement : Vegetable prices are soaring in the market. Conclusions : I. Vegetables are becoming a rare commodity. II. People cannot eat vegetable

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

17) Statement : A large majority of the work force in India is unorganised. Most of them earn either the minimum or uncertain wages while others are engaged in sundry jobs. Conclusions : I. The workers in the organised sector get better facilities and stay longer in their jobs. II. Some workers in the unorganised sector of the work force have a regular and fixed incom

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Conclusion I is not stated in the statement. Only Conclusion II follows.

18) Statement : The national norm is 100 beds per thousand population but in this state it is 150 beds per thousand. Conclusions : I. Our national norm is appropriate. II. The state's health system is taking adequate care in this regar

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Nothing is stated in statement for I. Only conclusion II follows.

19) Statement : The old order changed yielding place to new. Conclusions: I. Change is the law of nature. II. Discard old ideas because they are ol

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Clearly, I directly follows from the given statement. Also, it is mentioned that old ideas are replaced by new ones, as thinking changes with the progressing time. So, II does not follow.

20) Statement : Water supply in wards A and B of the city will be affected by about 50% on Friday because repairing work of the main lines is to be carried out. Conclusions: I. The residents in these wards should economise on water on Friday. II. The residents in these wards should store some water on the previous da

  • 1) Only conclusion I follows
  • 2) Only conclusion II follows
  • 3) Either I or II follows
  • 4) Neither I nor II follows
View Answer View Explanation
Ans.   E
Explanation :
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog