Go to IBPS EXPERT

Table Charts Questions Answers

Table Charts Questions Answers of Data Interpretation includes questions on various aspects of table data which are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

1) What was the approximate percentage increase in the sales of 55AH batteries in 1998 compared to that in 1992

  • 1) 31%
  • 2) 33%
  • 3) 34%
  • 4) 36%
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Increase is = 145-108 = 37 Now we need to calculate that 37 is what percent of 108. \begin{aligned} \left(\frac{37}{108}*100 \right)\% = 34.25\% \end{aligned}

2) In the case of which battery, there was a continuous decrease in sales from 1992 to 1997

  • 1) 35 AH
  • 2) 4 AH
  • 3) 32 AH
  • 4) 7 AH
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
After analysing table chart, it is clear that the sales of 7AH batteries have been decreasing continuously from 1992 to 1997.

3) What is the difference in the number of 35AH batteries sold in 1993 and 1997

  • 1) 39000
  • 2) 40000
  • 3) 43000
  • 4) 49000
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Required difference = [(84 - 45) * 1000] = 39000.

4) The total sales of all the seven years is the maximum for which battery

  • 1) 35 AH
  • 2) 4 AH
  • 3) 7 AH
  • 4) 32 AH
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
The total sales (in thousands) of all the seven years for various batteries are : a t. For 4AH = 75 + 90 + 96 + 105 + 90 + 105 + 115 = 676 For 7AH = 144 + 126 + 114 + 90 + 75 + 60 + 85 = 694 For 32AH = 114 + 102 + 75 + 150 + 135 + 165 + 160 = 901 For 35 AH = 102 + 84 + 105 + 90 + 75 + 45 + 100 = 601 For 55 AH = 108 + 126 + 135 + 75 + 90 + 120 + 145 = 799. Clearly, sales are maximum in case of 32AH batteries.

5) What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period

  • 1) Rs. 36.66 lakhs
  • 2) Rs. 36.36 lakhs
  • 3) Rs. 36.26 lakhs
  • 4) Rs. 36.06 lakhs
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Average amount of interest paid by the Company during the given period will be \begin{aligned} \frac{23.4 + 32.5 + 41.6 + 36.4 + 49.4}{5} lakh \= 36.66 lakhs \end{aligned}

6) The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what percent of the total amount of salary paid during this period

  • 1) .5%
  • 2) 1%
  • 3) 1.5%
  • 4) 2%
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Here we simply need to calculate that bonus is what percent of salary. We will just sum all bonus and salary to get the percentage as below, \begin{aligned} \left(\frac{3.00 + 2.52 + 3.84 + 3.68 + 3.96}{288 + 342 + 324 + 336 + 420}*100\right)\% \= \left(\frac{17}{1710}*100\right)\% \= 1\% \text{approx.} \end{aligned}

7) Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002

  • 1) 61%
  • 2) 47%
  • 3) 59%
  • 4) 69%
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Required percentage we can easily calculate from the above table chart. Required percentage will be, \begin{aligned} \left(\frac{288 + 98 + 3.00 + 23.4 + 83}{420 + 142 + 3.96 + 49.4 + 98}*100\right)\% \= \left(\frac{495.4}{713.36}*100\right)\% \= 69.45\% \end{aligned}

8) Calculate the total expenditure of the company over these items during the year 2000 from the table chart give

  • 1) Rs. 543.44 lakhs
  • 2) Rs. 544.44 lakhs
  • 3) Rs. 545.44 lakhs
  • 4) Rs. 546.44 lakhs
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Total expenditure of the Company during 2000 = Rs. (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) lakhs = Rs. 544.44 lakhs.

9) The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximatel

  • 1) 4:13
  • 2) 7:13
  • 3) 10:13
  • 4) 11:13
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Required Ratio will be \begin{aligned} \left( \frac{83 + 108 + 74 + 88 + 98}{98 + 112 + 101 + 133 + 142} \right) \= \left( \frac{451}{586} \right) \= \frac{1}{1.3} = \frac{10}{13} \end{aligned}

10) In which of the following years was the number of light commercial vehicles sold approximately 25% of the number of 2-wheelers sol

  • 1) 1991
  • 2) 1992
  • 3) 1993
  • 4) 1994
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
In the year 1994, Number of light commercial vehicles sold were 112 Number of 2-wheelers sold were 442 So, \begin{aligned} \left(\frac{112}{442}*100\right) = 25.33\% \end{aligned}
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing