Go to IBPS EXPERT

Theme Detection Questions Answers

Theme Detection Questions Answers (MCQ) of Logical Reasoning are important for all competitive exams like BANK PO, IBPS, SBI-PO, RBI, MBA, MAT, CAT, IIFT, IGNOU, SSC CGL, CBI, CPO, CLAT, CTET, NDA, CDS, Specialist Officers.

1) The virtue of art does not allow the work to be interfered with or immediately ruled by anything other than itself. It insists that it alone shall touch the work in order to bring it into being. Art requires that nothing shall attain the work except through art itself. This passage best supports the statement tha

  • 1) art is governed by external rules and conditions.
  • 2) art is for the sake of art and life.
  • 3) art is for the sake of art alone.
  • 4) artist realises his dreams through his artistic creation.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

2) There is a shift in our economy from a manufacturing to a service orientation. The increase in service-sector will require the managers to work more with people rather than with objects and things from the assembly lin

  • 1) managers should have a balanced mind.
  • 2) assembly lime will exist in service organisations.
  • 3) interpersonal skills will become more important in the future work place.
  • 4) manufacturing organisations ignore importance of people.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

3) The only true education comes through the stimulation of the child's power by the demands of the social situations in which he finds himself. Through these demands he is stimulated to act as a member of a unity, to emerge from his original narrowness of action and feeling, and to conceive himself from the standpoint of the welfare of the group to which he belongs. The passage best supports the statement that real educatio

  • 1) will take place if the children imbibe action and feeling.
  • 2) will take place if the children are physically strong.
  • 3) is not provided in our schools today
  • 4) comes through the interaction with social situations
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

4) Though the waste of time or the expenditure on fashions is very large, yet fashions have come to stay. They will not go, what may. However, what is now required is that strong efforts should be made to displace the excessive craze for fashion from the minds of these youngsters. The passage best supports the statement that

  • 1) fashion is the need of the day
  • 2) the excessive craze for fashions is detrimental to ones personality.
  • 3) the hoard for fashion should be done away with so as not to let down the constuctive development.
  • 4) work and other activities should be valued more than the outward appearance.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

5) To forgive an injury is often considered to be a sign of weakness; it is really a sign of strength. It is easy to allow oneself to be carried away by resentment and hate into an act of vengeance; but it takes a strong character to restrain those natural passions. The man who forgives an injury proves himself to be the superior of the man who wronged himself and puts the wrong-doer to shame. The passage best supports the statement tha

  • 1) the sufferer alone knows the intensity of his sufferings.
  • 2) people tend to forgive the things happened in the past.
  • 3) natural passions are difficult to suppress.
  • 4) mercy is the noblest form of revenge.
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :

6) The school has always been the most important means of transferring the wealth of tradition form one generation to the next. This applies today in an even higher degree than in former times for, through the modern development of economy, the family as bearer of tradition and education has become weakened. This passage best supports the statement that for transferring the wealth of tradition from one generation to the next

  • 1) there are means other than the school.
  • 2) several different sources must be tried.
  • 3) economic development plays a crucial role.
  • 4) modern technology must be put to use.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

7) It is up to our government and planners to devise ways and means for the mobilisation of about ten crore workers whose families total up about forty crore men, women and children. Our agriculture is over-manned. A lesser number of agriculturists would mean more purchasing or spending power to every agriculturist. This will result in the shortage of man-power for many commodities to be produced for which there will be a new demand from a prosperous agrarian class. This shortage will be removed by surplus man-power released from agriculture as suggested above. The passage best supports the statement tha

  • 1) employment in production is more fruitful than employment in agriculture.
  • 2) Indian economy is in a poor shape basically due to improper mobilisation of man-power.
  • 3) a shift of labour from agricultural sector to the industrial sector would uplift the living standard.
  • 4) the industrial sector is labour-deficient while the agricultural sector is over-manned in our country.
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

8) Satisfaction with co-workers, promotion opportunities, the nature of work, and pay goes with high performance among those with strong growth needs. Among those with weak growth needs, no such relationship is present - and, in fact, satisfaction with promotion opportunities goes with low performance. This passage best supports the statement tha

  • 1) satisfaction is an inevitable organisational variable.
  • 2) job satisfaction and performance are directly and closely related.
  • 3) relationship between job satisfaction and performance is moderated by growth need.
  • 4) every organisation has few employees having weak growth need.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :

9) The press should not be afraid of upholding and supporting a just and righteous cause. It should not be afraid of criticising the government in a healthy manner. The press has to be eternally vigilant to protect the rights of the workers, backward and suppressed sections of the society. It should also give a balanced view of the things so that people can be helped in the formation of a healthy public opinion. The passage best supports the statement th

  • 1) press has a great role to play in a democracy.
  • 2) the press is the only means to project to the masses the policies of the government.
  • 3) the freedom of press is essential for the proper functioning of democracy.
  • 4) the press can be used by the governments as an effective media for the upliftment of the backward sections of society.
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing