Go to IBPS EXPERT

Time and Distance Questions Answers

Time and Distance Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions of calculating time, distance, speed etc using short cut formulas which are important for many competitive exams.

1) How many minutes does Aditya take to cover a distance of 400 m, if he runs at a speed of 20 km/

  • 1) \begin{aligned} 1\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 2\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 3\frac{1}{5} min\end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 4\frac{1}{5} min\end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We know that, \begin{aligned} Time = \frac{Distance}{Speed} \ Speed = 20\text{ km/hr} = 20*\frac{5}{18}{ m/sec} \= \frac{50}{9}{ m/sec} \ \text{ Time =} \left(400*\frac{9}{50}\right) \= 72 {sec} = 1\frac{1}{5}{ min} \end{aligned}

2) A cyclist covers a distance of 750 meter in 2 minutes 30 seconds. What is the speed in km/hr of cycli

  • 1) 16 km/hr
  • 2) 17 km/hr
  • 3) 18 km/hr
  • 4) 19 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
\begin{aligned} Speed = \frac{Distance}{Time} \Distance = 750 meter \Time = \text{2 min 30 sec} = 150 sec \Speed = \frac{750}{150} = 5 m/sec \ => 5*\frac{18}{5} km/hr = 18 km/hr \end{aligned}

3) An athlete runs 200 meters in 24 seconds. His speed is

  • 1) 10 km/hr
  • 2) 17 k/hr
  • 3) 27 km/hr
  • 4) 30 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
\begin{aligned} Speed = \frac{Distance}{Time} \ = \frac{200}{24}m/sec = \frac{25}{3} m/sec \\frac{25}{3}*\frac{18}{5} km/hr = 30 km/hr \end{aligned}

4) A person crosses a 600 meter long street in 5 minutes. What is the speed in Km/

  • 1) 6.2 km/hr
  • 2) 7.2 km/hr
  • 3) 8.2 km/hr
  • 4) 9.2 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Two things to give attention on this question. First time is in minutes, we need to change it to seconds to get speed in m/sec, then we need to get the final answer in km/hr. So lets solve this. \begin{aligned} Speed = \frac{Distance}{Time} \\ Distance = 650 meter \\ Time = \text{5 minutes} = 300 sec \\ Speed = \frac{600}{300} = 2 m/sec \\ => 2*\frac{18}{5} km/hr = 7.2 km/hr \end{aligned}

5) A man is walking at the rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge

  • 1) 1000 meters
  • 2) 1050 meters
  • 3) 1200 meters
  • 4) 1250 meters
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
We need to get the answer in meters. So we will first of change distance from km/hour to meter/sec by multiplying it with 5/18 and also change 15 minutes to seconds by multiplying it with 60. \begin{aligned} Speed = 5* \frac{5}{18} = \frac{25}{18}m/sec \ Time = 15*60 seconds = 900 seconds \ Distance = Time * Speed \ Distance = \frac{25}{18}*900 = 1250 meter \end{aligned}

6) A train covers a distance in 50 minutes, if it runs at a speed of 48kmph on an average. Find the speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 minute

  • 1) 50 km/hr
  • 2) 60 km/hr
  • 3) 65 km/hr
  • 4) 70 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
We are having time and speed given, so first we will calculate the distance. Then we can get new speed for given time and distance. Lets solve it. Time = 50/60 hr = 5/6 hr Speed = 48 mph Distance = S*T = 48 * 5/6 = 40 km New time will be 40 minutes so, Time = 40/60 hr = 2/3 hr Now we know, Speed = Distance/Time New speed = 40*3/2 kmph = 60kmph

7) A car moves at 80 km/hr. What is the speed of the car in meters per second

  • 1) \begin{aligned} 20\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 2) \begin{aligned} 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 3) \begin{aligned} 24\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
  • 4) \begin{aligned} 26\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
\begin{aligned} Speed = \left(80*\frac{5}{18}\right) m/sec \= \frac{200}{9} m/sec \= 22\frac{2}{9} m\sec \end{aligned}

8) Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.

  • 1) 9 km/hour
  • 2) 10 km/hour
  • 3) 11 km/hour
  • 4) 12 km/hour
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
We need to calculate the distance, then we can calculate the time and finally our answer. Lets solve this, Let the distance travelled by x km Time = Distance/Speed \begin{aligned} \frac{x}{10} - \frac{x}{15} = 2 \\text{[because, 2 pm - 12 noon = 2 hours]} \ 3x - 2x = 60 \ x = 60. Time = \frac{Distance}{Speed} \ Time @ 10km/hr = \frac{60}{10} = 6 hours \end{aligned} So 2 P.M. - 6 = 8 A.M Robert starts at 8 A.M. He have to reach at 1 P.M. i.e, in 5 hours So, Speed = 60/5 = 12 km/hr

9) A person travels from P to Q at a speed of 40 km/hr and returns by increasing his speed by 50%. What is his average speed for both the trip

  • 1) 44 km/hour
  • 2) 46 km/hour
  • 3) 48 km/hour
  • 4) 50 km/hour
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Speed while going = 40 km/hr Speed while returning = 150% of 40 = 60 km/hr Average speed = \begin{aligned} \frac{2xy}{x+y} \= \frac{2*40*60}{40+60} = \frac{4800}{100} \= 48 Km/hr \end{aligned}

10) The distance between two cities A and B is 330 Km. A train starts from A at 8 a.m. and travel towards B at 60 km/hr. Another train starts from B at 9 a.m and travels towards A at 75 Km/hr. At what time do they me

  • 1) 10 am
  • 2) 11 am
  • 3) 12 pm
  • 4) 1 pm
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Suppose they meet x hrs after 8 a.m. then (Distance moved by first in x hrs) + [Distance moved by second in (x-1) hrs] = 330 So, 60x+75(x-1) = 330 x=3. So,they meet at (8+3). i.e 11a.m.
Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox
Current Affairs
Govt Jobs

Testing