Time and Distance Questions Answers

Time and Distance Questions Answers (MCQ) listings with explanations includes questions of calculating time, distance, speed etc using short cut formulas which are important for many competitive exams.

11) A man in a train notices that he can count 41 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, then at what speed is the train travelli

  • 1) 60 km/hr
  • 2) 100 km/hr
  • 3) 110 km/hr
  • 4) 120 km/hr
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Number of gaps between 41 poles = 40 So total distance between 41 poles = 40*50 = 2000 meter = 2 km In 1 minute train is moving 2 km/minute. Speed in hour = 2*60 = 120 km/hour

12) A train traveled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting poin

  • 1) 6 hours 24 mins
  • 2) 6 hours 21 mins
  • 3) 6 hours 18 mins
  • 4) 6 hours 15 mins
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Time taken to cover 600 km = 6 hours [because train speed is 100 km/hr] Number of stops = begin{aligned} frac{600}{75} - 1 = 7 text{Total time on stops =}7*3 = 21 mins end{aligned} Total time taken by train = 6 hours 21 mins

13) A person travels equal distances with speed of 3 km/hr, 4 km/hr and 5 km/hr and takes a total of 47 minutes. Find the total dist

  • 1) 3 km
  • 2) 4 km
  • 3) 6 km
  • 4) 9 km
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the distance be 3x km, then, \begin{aligned} \frac{x}{3} +\frac{x}{4} +\frac{x}{5} = \frac{47}{60} \\frac{47x}{60} =\frac{47}{60} \x = 1 \end{aligned} So total distance = 3*1 = 3 Km

14) A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start at same point at 7:30 am. They shall first cross each other a

  • 1) 7:15 am
  • 2) 7:30 am
  • 3) 7: 42 am
  • 4) 7:50 am
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Relative speed between two = 6-1 = 5 round per hour They will cross when one round will complete with relative speed, which is 1/5 hour = 12 mins. So 7:30 + 12 mins = 7:42

15) Two boys starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same directio

  • 1) 15 hours
  • 2) 16 hours
  • 3) 17 hours
  • 4) 18 hours
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
In this type of questions we need to get the relative speed between them, The relative speed of the boys = 5.5kmph – 5kmph = 0.5 kmph Distance between them is 8.5 km Time = Distance/Speed Time= 8.5km / 0.5 kmph = 17 hrs

16) Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour

  • 1) 8 minutes
  • 2) 10 mintues
  • 3) 12 minutes
  • 4) 14 minutes
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Due to stoppages, it covers 9 km less. Time taken to cover 9 km = (9/54) hour = (1/6)*60 minutes = 10 minutes

17) 2 trains starting at the same time from 2 stations 200 km apart and going in opposite direction cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speed

  • 1) 11:9
  • 2) 13:9
  • 3) 17:9
  • 4) 21:9
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
We know total distance is 200 Km If both trains crossed each other at a distance of 110 km then one train covered 110 km and other 90 km [110+90=200km] So ratio of their speed = 110:90 = 11:9

18) A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in

  • 1) 200 Km
  • 2) 222 Km
  • 3) 224 Km
  • 4) 248 Km
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Let time taken to travel the first half = x hr Then time taken to travel the second half = (10 - x) hr Distance covered in the the first half = 21x [because, distance = time*speed] Distance covered in the the second half = 24(10 - x) Distance covered in the the first half = Distance covered in the the second half So, 21x = 24(10 - x) => 45x = 240 => x = 16/3 Total Distance = 2*21(16/3) = 224 Km [multiplied by 2 as 21x was distance of half way]

19) A Man travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 4 km/hr and partly on bicycle at 9 km/hr. What is the distance travelled on fo

  • 1) 16 km
  • 2) 14 km
  • 3) 12 km
  • 4) 10 km
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Let the time in which he travelled on foot = x hour Time for travelling on bicycle = (9 - x) hr Distance = Speed * Time, and Total distance = 61 km So, 4x + 9(9-x) = 61 => 5x = 20 => x = 4 So distance traveled on foot = 4(4) = 16 km

20) In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. What is the duration of the flight

  • 1) 3 hours
  • 2) 2.4 hours
  • 3) 1.4 hours
  • 4) 1 hour
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Let the duration of the flight be x hours. Then \begin{aligned} \frac{600}{x}-\frac{600}{x + \frac{1}{2}} = 200 \\frac{600}{x}-\frac{1200}{2x+1} = 200 \x(2x+1) = 3 \2x^2 + x - 3 = 0 \=> (2x+3)(x-1)=0 \end{aligned} Neglecting the negative value for x we get x = 1
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog