Verbal Analogies Questions Answers

Verbal Analogies Questions Answers (MCQ) of Verbal Ability in English Aptitude includes questions on verbal analogies which are important for all competitive exams.

1) Paw:Cat then Hoof

  • 1) Lion
  • 2) Horse
  • 3) Lamb
  • 4) Elephant
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :
Paw is foot of Cat. Hoof is foot of Horse.

2) Scribble : Write then Stammer :

  • 1) Shout
  • 2) Weep
  • 3) Dance
  • 4) Speak
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Scribble meaning in Hindi : घसीट कर लिखने वाला Stammer meaning in Hindi : हकलाना

3) Breeze : Cyclone then Drizzle :

  • 1) Storm
  • 2) Flood
  • 3) Earthquake
  • 4) Downpour
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Drizzle meaning in Hindi : बूंदा बांदी होना Downpour meaning in Hindi : मूसलाधार वर्षा

4) Venerate : Worship :: Extol :

  • 1) Recommend
  • 2) Compliment
  • 3) Glorify
  • 4) Homage
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Venerate meaning : आदर करना Worship meaning : पूजा करना Extol meaning : तारीफ Glorify meaning : गुणगान करना

5) Nurture : Neglect then Denigrate :

  • 1) Caluminate
  • 2) Recognise
  • 3) Reveal
  • 4) Extol
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Nurture meaning in Hindi : पालन-पोषण करना Neglect meaning in Hindi : उपेक्षा Denigrate meaning in Hindi : आलोचना करना Extol meaning in Hindi : तारीफ

6) Sculptor : Statue then Poet :

  • 1) Canvas
  • 2) Pen
  • 3) Verse
  • 4) Chisel
View Answer View Explanation
Ans.   C
Explanation :
Verse meaning in Hindi : कविता / छंद

7) Jeopardy : Peril :: Jealousy :

  • 1) Envy
  • 2) Lust
  • 3) Secure
  • 4) Romance
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Jeopardy meaning in Hindi : जोखिम Peril meaning in Hindi : खतरनाक स्थिति Jealousy meaning in Hindi : ईर्ष्या/जलन Envy meaning in Hindi : ईर्ष्या

8) Calf : Cow then Puppy :

  • 1) Dog
  • 2) Bitch
  • 3) Horse
  • 4) Donkey
View Answer View Explanation
Ans.   B
Explanation :

9) Novice : Learner then Harbinger

  • 1) Messanger
  • 2) Theif
  • 3) Pickpocket
  • 4) Robber
View Answer View Explanation
Ans.   A
Explanation :
Harbinger meaning in Hindi : सन्देशवाहक

10) Foresight : Anticipation then Insomnia

  • 1) Treatment
  • 2) Unrest
  • 3) Dark
  • 4) Sleeplessness
View Answer View Explanation
Ans.   D
Explanation :
Insomnia meaning in Hindi : अल्पनिंद्रा
<< Previous Page Next Page >>

Get Free Current Affairs and Govt Jobs Alerts in your mailbox

Current Affairs
Govt Jobs

Visit Our Blog